Vampirii, vinovati de raspandirea ciumei in Evul Mediu?

Data publicării: 13-03-2009

Cercetatorii italieni cred ca au descoperit ramasitele unei femei vampir la Venetia, ingropata cu o caramida intre dinti, pentru a fi impiedicata sa suga sangele victimelor ciumei care s-a abatut asupra orasului in secolul al XVI-lea, relateaza Reuters. Matteo Borrini, un antropolog de la Universitatea din Florenta, a declarat ca descoperirea scheletului, pe insula Lazzaretto Nuovo din laguna Venetiei, atesta credinta populara medievala conform careia vampirii s-au facut vinovati de aparitia epidemiilor, precum cea de ciuma.
„Este pentru prima oara cand arheologia a reusit sa reconstruiasca ritualul exorcizarii unui vampir. Aceasta descoperire ajuta la intelegerea felului in care s-a nascut mitul vampirilor”, a declarat cercetatorul italian, citat de Reuters.
Scheletul a fost dezgropat dintr-o groapa comuna folosita pentru victimele epidemiei de ciuma din Venetia, anul 1576, careia i-a cazut victima si artistul Titian. Lazzaretto Nuovo se afla la trei kilometri nord-est de Venetia si a fost folosita pe post de sanatoriu pentru suferinzii de ciuma.
Epidemiile care au facut ravagii in Europa intre anii 1300 si 1700 au alimentat credinta in vampiri, in special din cauza faptului ca descompunerea cadavrelor nu era prea bine inteleasa la acea vreme, a precizat Matteo Borrini.
Sapatorii de morminte care deschideau gropile comune gaseau uneori corpuri umflate de gaze, cu parul crescut si cu sange siroind din gura – detalii ce ii determinau sa creada ca unii dintre morti s-au transformat in strigoi si au continuat sa traiasca si dupa moarte. Panzele folosite pentru acoperirea fetelor mortilor ajungeau deseori in stare de descompunere, din cauza bacteriilor din gura, dezvaluind dintii mortilor, care capatau o infatisare infricosatoare.
Potrivit unor texte medicale si religioase medievale, strigoii raspandeau ciuma pentru a suge sangele mortilor pana recapatau putere pentru a se intoarce pe strazi.
„Pentru a ucide un vampir trebuia sa ii iei panza de pe gura, care era hrana sa, ca laptele unui copil, si sa pui in locul sau ceva ce nu poate fi mancat. Este posibil ca alte cadavre sa fi fost descoperite cu caramizi in gura, dar este pentru prima oara cand ritualul a fost recunoscut stiintific”, a declarat Matteo Borrini.
Sursa: Agerpres, 13-03-2009, Vizualizari 890
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.