Vârsta fitness și VO2 max

©

Autor:

Vârsta fitness și VO2 max
Vârsta fitness este considerată cel mai fidel indicator al rezistenței și performanței cardiovasculare în general. Reprezintă o apreciere a capacității organismului de a transporta și utiliza oxigenul în timpul efortului.
Vârsta fitness și VO2 max apar în cadrul multor aplicații de sănătate asociate cu detectoare de puls (heart rate monitor) și sunt estimate în funcție de evoluția pulsului în timpul diferitelor activități fizice. Vârsta fitness scade (ești mai tânăr cardio-vascular) odată cu îmbunătățirea condiției fizice.


Evaluarea vârstei fitness

Pentru a putea estima vârsta fitness ai nevoie de un dispozitiv care să să detecteze pulsul în timpul perioadelor de exerciții fizice sau, și mai bine, tot timpul. Cele mai frecvente astfel de dispozitive sunt brățările sau ceasurile fitness ce emit acea lumină verde pe partea din spate cu ajutorul căreia detectează pulsul la nivelul încheieturii mâinii. Există și detectoare de puls sub forma unei benzi toracice, mai fidele întrucât percep direct bătăile inimii, dar mai dificil de purtat.
Aceste dispozitive transmit prin bluetooth informații privind pulsul către o aplicație de pe telefon. Softul înregistrează și apoi interpretează variațiile pulsului - atât frecvența cardiacă maximă, cât și valorile de repaos și viteza de revenire a pulsului la valorile de repaos după încetarea efortului.
Se estimează astfel un indicator numit VO2 max = volumul maxim de oxigen pe care îl poți consuma pe minut și kg corp în situații de performanță maximă.
Aplicația interpretează aceste rezultate în funcție de sex și vârta biologică, ținând cont și de tipul efortului și randamentul fizic, de exemplu viteza de alergare etc. [1]
Astfel vârsta fitness este invers proportională cu VO2 max. Cu cât corpul tău consumă mai mult oxigen la efort maxim, cu atât are un nivel metabolic mai performant și astfel, o vârstă fitness mai mică.

Devii mai tânăr cardio-vascular prin antrenament

Toate antrenamentele forțează organismul să devină mai bun prin adaptare la nivele de stres fizic mai mare. Întăresc mușchiul inimii, îmbunătățesc metabolismul, cresc capacitatea pulmonară (volumul de aer inspirat), vascularizația la nivelul mușchilor și masa musculară în zonele necesare.
Astfel, în timpul efortului, mai mult oxigen ajunge în plămâni, apoi în sânge și în țesuturi. Astfel crește VO2 max.

O analiză pe 4600 persoane sănătoase a centrului "Cardiac Exercise Research Group" din Norvegia a tras urmatoarele concluzii:
- V02max medie la bărbații evaluați a fost 44 mL/kg/min, iar la femei 35 mL/kg/min
- se pierde aproximativ 7% din VO2max la fiecare 10ani de viață
- o persoană în vârstă (50-59ani) activă are un VO2max comparativ cu al unui tanar(20-29ani) inactiv [3]

Studiile arată ca vârsta fitness este un indicator al sănătății și al speranței (duratei) de viață. [2]
Și, dacă vârsta noastră biologică nu poate fi influențată, vârsta fitness poate fi scăzută în timp, prin activitate fizică. Un motiv bun să facem mai mult sport.

Data actualizare: 10-12-2018 | creare: 10-12-2018 | Vizite: 5374
Bibliografie
1. Aplicatia Garmin Connect
2. A simple nonexercise model of cardiorespiratory fitness predicts long-term mortality., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24576863
3. Average fitness numbers, https://www.ntnu.edu/cerg/fitness-numbers
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Rata îmbătrânirii biologice are tendința de a scădea (Studiu)
  • Vârsta maximă este influențată de controlul asupra vieții și de activitățile fizice
  • Ce este vârsta biologică și factorii ce o pot influența (conform studiilor)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum