Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic

Acest lucru poate fi explicat într-o anumită măsură prin prezenÈ›a carbohidraÈ›ilor nedigerabili (fibrele alimentare) din orz, printre care se regăseÈ™te È™i inulina. AceÈ™tia acÈ›ionează asupra sistemului endocrin difuz de la nivel gastrointestinal È™i duc la creÈ™terea secreÈ›iei hormonilor implicaÈ›i în reglarea echilibrului glicemic È™i a apetitului, însă mecanismele nu sunt complet elucidate.
Cei 20 de participanÈ›i la studiu au fost împărÈ›iÈ›i în două grupuri. Un grup a consumat în cadrul celor trei mese principale pâine integrală (conÈ›inând mai mult de 85% fulgi de orz), timp de 3 zile. Grupul de control a consumat în cele 3 zile, la micul dejun, la prânz È™i la cină, pâine albă.
În zilele alocate intervenÈ›iei nutriÈ›ionale, participanÈ›ii au fost evaluaÈ›i în funcÈ›ie de indicatorii statusului cardiometabolic È™i în privinÈ›a concentraÈ›iei de hormoni implicaÈ›i în inducerea senzaÈ›iei de saÈ›ietate (peptidul glucagon-like-1 È™i peptidul YY) .
S-a constatat o ameliorare marcantă la nivel de metabolism, care a inclus reducerea glucozei din sânge È™i a insulinemiei, creÈ™terea sensibilității la insulină cu 25% È™i optimizarea controlului asupra apetitului, iar la nivel intestinal s-a remarcat reducerea inflamaÈ›iei cronice subclinice.
Rezultatele acestui studiu sunt binevenite avâd în vedere creÈ™terea semnificativă a cazurilor de diabet zaharat tip 2 È™i a celor de obezitate înregistrată în ultimii ani. Studii suplimentare sunt necesare pentru a se analiza impactul asupra sănătății cardiometabolice al anumitor tipuri de fibre alimentare.
Data actualizare: 11-02-2016 | creare: 11-02-2016 | Vizite: 1671
Bibliografie
(1) Barley can help improve blood sugar levels and reduce appetite, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/lu-wbc020916.php (2) Increased gut hormones and insulin sensitivity index following a 3-d intervention with a barley kernel-based product: a randomised cross-over study in healthy middle-aged subjects, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26259632
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Extractul de ceai verde poate dăuna ficatului la persoanele cu anumite variații genetice
- Asociația Americană a Inimii recomandă 2 porții de pește pe săptămână pentru sănătatea cardiovasculară
- Un nou îndulcitor cu conținut scăzut de calorii ar putea îmbunătăți sănătatea intestinală
- Dieta DASH și greutatea mare la naștere
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum