Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic

©

Autor:

Orzul ajută la reducerea apetitului și la îmbunătățirea profilului metabolic
Un studiu realizat în cadrul Universității Lund (Suedia), publicat recent în British Journal of Nutrition susține faptul că includerea orzului în dieta zilnică poate să reducă riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 și poate conduce la îmbunătățirea curbei glicemice și a controlului apetitului.

Acest lucru poate fi explicat într-o anumită măsură prin prezența carbohidraților nedigerabili (fibrele alimentare) din orz, printre care se regăsește și inulina. Aceștia acționează asupra sistemului endocrin difuz de la nivel gastrointestinal și duc la creșterea secreției hormonilor implicați în reglarea echilibrului glicemic și a apetitului, însă mecanismele nu sunt complet elucidate.

Cei 20 de participanți la studiu au fost împărțiți în două grupuri. Un grup a consumat în cadrul celor trei mese principale pâine integrală (conținând mai mult de 85% fulgi de orz), timp de 3 zile. Grupul de control a consumat în cele 3 zile, la micul dejun, la prânz și la cină, pâine albă.

În zilele alocate intervenției nutriționale, participanții au fost evaluați în funcție de indicatorii statusului cardiometabolic și în privința concentrației de hormoni implicați în inducerea senzației de sațietate (peptidul glucagon-like-1 și peptidul YY) .

S-a constatat o ameliorare marcantă la nivel de metabolism, care a inclus reducerea glucozei din sânge și a insulinemiei, creșterea sensibilității la insulină cu 25% și optimizarea controlului asupra apetitului, iar la nivel intestinal s-a remarcat reducerea inflamației cronice subclinice.

Rezultatele acestui studiu sunt binevenite avâd în vedere creșterea semnificativă a cazurilor de diabet zaharat tip 2 și a celor de obezitate înregistrată în ultimii ani. Studii suplimentare sunt necesare pentru a se analiza impactul asupra sănătății cardiometabolice al anumitor tipuri de fibre alimentare

Data actualizare: 11-02-2016 | creare: 11-02-2016 | Vizite: 1504
Bibliografie
(1) Barley can help improve blood sugar levels and reduce appetite, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-02/lu-wbc020916.php
(2) Increased gut hormones and insulin sensitivity index following a 3-d intervention with a barley kernel-based product: a randomised cross-over study in healthy middle-aged subjects, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26259632
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • O dietă bogată în fibre ar putea oferi protecție împotriva alergiilor alimentare
  • Alimente bogate în fibre
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum