Antrenarea constantă a creierului poate întârzia apariția bolii Alzheimer cu 5 ani

©

Autor:

Antrenarea constantă a creierului poate întârzia apariția bolii Alzheimer cu 5 ani

Cauza bolii Alzheimer, afecțiunea neurodegenerativă ce determină cele mai multe cazuri de demență la vârstnici, rămâne incomplet elucidată, astfel că metodele de tratament sunt rezervate. Din acest motiv, identificarea factorilor de risc și a căilor de a întârzia apariția acestei boli reprezintă un subiect intens discutat în rândul cercetătorilor, o echipă de cercetători de la Rush University Medical Center din Chicago publicând recent un nou studiu în jurnalul Neurology.


Scopul acestui studiu a fost de a analiza anumite tipuri de activități uzuale pe care oamenii le-ar putea face pentru a încetini debutul bolii Alzheimer, cum ar fi cititul, scrisul, jucatul sau realizarea de puzzle-uri. Pentru acest lucru, cercetătorii au analizat un lot de 1. 978 de participanți, majoritatea dintre ei fiind vârstnici, cu o vârstă medie de 80 de ani. Un criteriu important de includere a fost ca participanții să nu fi avut Alzheimer în momentul în care a început proiectul. Experimentul, care s-a întins pe o perioadă de șapte ani, a presupus urmărirea activităților de zi cu zi ale participanților prin intermediul unor chestionare anuale. Primul chestionar, din prima zi a studiului, a inclus întrebări precum: „În ultimul an, cât de des ați citit cărți?”, „În ultimul an, cât de des ați jucat jocuri precum dame, jocuri de societate, cărți sau ați făcut puzzle-uri?” și alte întrebări legate de activitatea lor din copilărie, adolescență și maturitate.


Răspunsurile participanților la chestionare au fost grupate prin intermediul unui sistem de scoruri, în cadrul căruia, cu cât o persoană realiza des o activitate, cu atât primea mult mai multe puncte. Spre exemplu, pentru o activitate realizată o dată pe an se aloca 1 punct, în timp ce, pentru o activitate realizată aproape zilnic, se alocau 5 puncte. De-a lungul a mai mulți ani, participanții au fost natural împărțiți în subgrupuri: cei cu o activitate cognitivă ridicată au avut o medie de 4 puncte, în timp ce participanții cu activitate cognitivă scăzută au înregistrat scoruri cu o medie de 2 puncte.


În timpul perioadei de urmărire a studiului, dintre cei 1. 978 de participanți ai studiului, 457 de persoane având o vârstă medie de 89 de ani au fost diagnosticate cu demență prin boala Alzheimer. Este important de menționat că, deși persoanele afectate nu au fost identificate în cadrul unui singur grup, totuși nivelul de activitate cognitivă a făcut o diferență în vârsta de debut a bolii. Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de activitate cognitivă au dezvoltat demență la o vârstă medie de 94 de ani, în timp ce persoanele cu cel mai mic nivel de activitate cognitivă au dezvoltat, în medie, demență la vârsta de 89 de ani, putând fi observată o diferență de cinci ani determinată de antrenarea creierului. Rezultatele nu au fost modificate atunci când au fost incluse alte variabile și factori de risc precum nivelul de educație al participanților sau sexul, activitatea cognitivă fiind un factor independent corelat cu debutul bolii Alzheimer.


În plus, pentru a testa ideea că activitatea cognitivă scăzută poate fi un factor de risc pentru demență și nu invers, cercetătorii au analizat și creierul a 695 de persoane care au murit în timpul studiului. Oamenii de știință nu au găsit nicio asociere între nivelul de activitate cognitivă a acestora și markerii pentru boala Alzheimer sau tulburările conexe din creierul lor.


Doctorul Robert S. Wilson, de la Rush University Medical Center din Chicago, a afirmat: „Este important de reținut: nici educația, nici activitatea cognitivă di timpul vieții timpurii nu au fost asociate cu vârsta la care o persoană a dezvoltat demență Alzheimer. Cercetările noastre sugerează că legătura dintre activitatea cognitivă și vârstă la care o persoană a dezvoltat demență apare mai târziu în viață, spre bătrânețe. Așadar, vestea bună ar fi că nu este niciodată prea târziu să începem să facem genul de activități ieftine și accesibile analizate în studiu, pentru a încetini procesul de apariție a demenței. ”


Data actualizare: 14-12-2022 | creare: 20-07-2021 | Vizite: 464
Bibliografie
Think about this: Keeping your brain active may delay Alzheimer's dementia 5 years, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210714170134.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Boala Alzheimer poate avea rădăcini încă din uterul mamei
  • Suplimentele de vitamine E și seleniu nu previn demența
  • Rezerva cognitivă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum