Bacteriile cauzatoare de boli ale gingiilor folosesc microorganismele bune pentru a se înmulți

©

Autor:

Bacteriile cauzatoare de boli ale gingiilor folosesc microorganismele bune pentru a se înmulți
Bacteria Veillonella parvula, o parte normală a florei orale, poate ajuta germenii să se înmulțească și să provoace boli ale gingiilor, potrivit unui nou studiu. Cercetările arată că P. gingivalis, un cunoscut agent patogen, poate coloniza gura folosindu-se de comunitatea de microorganisme sănătoase din microbiomul oral. Datele sugerează că relația este unidirecțională, deoarece V. parvula nu s-a bucurat de niciun beneficiu evident din partajarea moleculelor sale de creștere.

Într-o gură sănătoasă, P. gingivalis constituie o cantitate minusculă de bacterii din microbiomul oral și nu se poate replica. În schimb, atunci când placa dentară este lăsată să crească necontrolată, din cauza igienei orale precare, V. parvula se va înmulți și, în cele din urmă, va produce suficiente molecule de creștere pentru a stimula și reproducerea P. gingivalis.

Înțelegerea relației dintre P. gingivalis și V. parvula îi va ajuta pe cercetători să creeze terapii țintite pentru parodontită. La momentul actual, mai mult de 47% dintre adulții cu vârsta peste 30 de ani au o formă de parodontită (cunoscută și sub numele de boală a gingiilor), potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Studiul, publicat recent în Jurnalul ISME, a testat efectele moleculelor de creștere emanate de microorganisme în gură asupra P. gingivalis, inclusiv molecule din cinci specii de bacterii care sunt predominante în gingivită, o afecțiune care precede parodontita. Dintre bacteriile examinate, numai moleculele de creștere secretate de V. parvula au permis replicarea agentului patogen, indiferent de tulpina oricărui microb. Când V. parvula a fost îndepărtat din microbiom, creșterea P. gingivalis s-a oprit. Cu toate acestea, simpla prezență a oricărei V. parvula nu a fost suficientă pentru a stimula P. gingivalis, deoarece agentul patogen a fost incitat doar de o populație mare de V. parvula.

„Această relație care permite creșterea P. gingivalis a fost confirmată nu numai într-un model preclinic de parodontită, ci și în prezența V. parvula. P. gingivalis ar putea amplifica pierderea osoasă parodontală, care este semnul distinctiv al bolii.”, spune George Hajishengallis, co-investigator al studiului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 08-01-2021 | creare: 08-01-2021 | Vizite: 1035
Bibliografie
Gum disease-causing bacteria borrow growth molecules from neighbors to thrive, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210105160823.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: