Când și cum începe declinul corpului uman?

©

Autor:

Când și cum începe declinul corpului uman?

Odată cu înaintarea în vârstă, sub influența asocierii dintre factorii externi, din mediu și a celor genetici, moșteniți, în organismul uman se produc diverse modificări, care duc la îmbătrânirea țesuturilor și a organelor.

În mod fiziologic, celulele organismului sunt programate ca, în momentul în care îmbătrânesc și nu își mai pot îndeplini funcția corespunzător, să moară, permițând, astfel, noilor celule să se dividă și să preia rolul. Fenomenul de „moarte programată” poartă numele de apoptoză, însă, pe parcursul trecerii anilor, genele responsabile de acest mecanism se epuizează, nemaiputând produce linii celulare tinere și funcționale.

Dar când începe mai exact procesul de degradare al fiecărui organ din corpul uman?

Declinul plămânilor:

Capacitatea pulmonară începe să intre în declin încet în jurul vârstei de 20 de ani din cauza faptului că țesutul pulmonar își pierde treptat elasticitatea, motiv pentru care va apărea dispneea (dificultatea de a respira) la eforturi din ce în ce mai mici odată cu înaintarea în vârstă (2).

Declinul neurologic:

În momentul nașterii avem în jur de 100 de miliarde de neuroni, însă numărul acestora începe să scadă la 20 de ani, ajungând ca la 40 de ani să se piardă aproximativ 10.000 de celule nervoase pe zi (3). Pierderea capacității de concentrare, de a reține anumite lucruri și chiar frecvența crescută a depresiei sunt doar câteva dintre urmările reducerii numărului de neuroni și a sinapselor dintre aceștia.

Pielea și părul:

Îmbătrânirea naturală a pielii începe în jurul vârstei de 25 de ani, atunci când producția de colagen și elastină devine treptat mai mică, determinând formarea de riduri fine, piele subțire și mai puțin elastică. Persoanele care evită expunerea la soare sau fumatul pot întârzia apariția primelor semne până în jurul vârstei de 30 de ani.

Calviția la bărbați debutează la vârsta de 30 de ani, când se produc modificări în nivelul de testosteron, lucru care determină micșorarea foliculului pilos (3). De asemenea, pe parcursul anilor, melanocitele, responsabile de producerea pigmentului care dă culoarea firelor de păr, devin mai puțin active, părul crescând alb.

Degradarea mușchilor:

Odată cu vârsta de 30 de ani, distrucția musculară începe să depășească posibilitățile de regenerare ale fibrelor musculare, în principal din cauza scăderii nivelului de testosteron și de hormon de creștere, care, în mod normal stimulează dezvoltarea mușchilor (1). Acest proces poate fi amânat prin practicarea de exerciții fizice constante.

Oasele:

Până la 30 de ani densitatea osoasă este în continuă creștere, însă la 35 de ani aceasta începe să scadă. La femei, ulterior instalării menopauzei, acest proces este accelerat din cauza scăderii producției de estrogen, lucru care va duce la apariția osteoporozei.

Declinul fertilității:

În cazul femeilor, afectarea fertilității debutează odată cu vârsta de 35 de ani, când cantitatea și calitatea ovulelor viabile începe să scadă treptat. Și calitatea spermei bărbaților este afectată pe parcursul trecerii anilor, motiv pentru care conceperea unui copil după vârsta de 40 de ani se poate solda cu un avort spontan (3).

Declinul inimii:

Îmbătrânirea naturală a inimii începe în jurul vârstei de 40 de ani, atunci când vasele de sânge devin mai rigide și nu mai au capacitatea de a se extinde atunci când un volum mare de sânge trece la nivelul lor, ducând astfel la apariția hipertensiunii arteriale. Secundar creșterii tensiunii arteriale, inima va avea tendința de a se mări ușor, pentru a putea să pompeze suficient sânge, în ciuda presiunii ridicate pe care o întâmpină (2).

Rinichii:

În cazul rinichiului, declinul începe la vârsta de 50 de ani, atunci când numărul de nefroni (unitatea funcțională a acestuia) se reduce treptat, lucru care conduce la urinări mai frecvente decât în trecut.

Sistemul digestiv:

Tractul digestiv, împreună cu glandele sale anexe, par a fi elementele cel mai rezistente din organism în fața procesului natural de îmbătrânire. Ficatul, atât timp cât nu este supus factorilor nocivi (alcool, medicație prelungită, infecții), se menține în stare bună până la vârsta de 70 de ani.


Data actualizare: 29-12-2019 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 5806
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost identificată o asociere între aportul adecvat de fibre și îmbătrânirea sănătoasă
  • S-a descoperit gena care inversează îmbătrânirea celulară
  • Pe măsură ce îmbătrânim, devenim mai fericiți
  •