Conjunctivita herpetica

Conjunctivita herpetica

©

Autor:

Conjunctivita herpetica
Virusul Herpes simplex este un ADN virus, din familia Herpesviridae prezent la un procent foarte mare din populatia generala (in jur de 80% din populatie se estimeaza a avea anticorpi anti-virus herpetic).

Acest virus are 2 tipuri:
  • tipul I cu afectare oculara, labiala, orala. Transmiterea se face prin contactul direct cu eruptia veziculoasa a altei persoane, de exemplu prin sarut sau atingerea cu mana a acestor vezicule
  • tipul II are tropism genital. Contaminarea oculara este foarte rara, in mod accidental in cadrul herpesului neonatal aparut in urma transmiterii virusului in utero, intra- sau postpartum. Herpesul neonatal are o evolutie grava cu mortalitate ridicata.

Primo-infectia e urmata de viremie si migrarea virusului in ganglionul trigeminal (tipul I) sau ganglionii spinali (tipul II) unde intra intr-o stare de latenta care dureaza pana in momentul in care se produce o scadere a imunitatii organismului (SIDA, cancere, medicatie imunosupresoare posttransplant etc.).

Tipuri de conjunctivita herpetica

La nivelul conjunctivei pot aparea doua tipuri de conjunctivite herpetice: conjunctivita de primoinfectie si conjunctivita recurenta.

Conjunctivita herpetica de primoinfectie este foarte rara, bilaterala si apare la nou-nascut in primele doua saptamani de viata. Este o consecinta a lipsei de educatie a gravidei, a statusului socio-economic precar si a neluarii in evidenta a acesteia. Poate fi insotita frecvent de afectare generala cu septicemie si meningoencefalite care au o evolutie grava (problema oculara trecand astfel pe ultimul plan).

Conjunctivita herpetica recurenta apare la tineri, unilateral fiind insotita de adenopatie preauriculara si o usoara alterare a starii generale. Afectarea oculara cuprinde de obicei aparitia unor vezicule la nivel palpebral si coexistenta unei forme de keratita herpetica.

Simptome

Tabloul clinic in conjunctivita herpetica cuprinde semnele generale ale conjunctivitelor (hiperemie, secretie seroasa, adenopatie preauriculara), iar subiectiv bolnavul acuza prurit, senzatie de corp strain, arsura, fotofobie.

Diagnostic

Diagnosticul se pune in urma examenului clinic, anamnezei si a testelor de laborator.

Examenele paraclinice cuprind: examenul hematologic, determinarea anticorpilor, precum si identificarea virusului. Examenul hematologic poate arata o eozinofilie moderata iar eletroforeza serica o crestere a gamaglobulinelor pana la 15-25%.

Un diagnostic rapid pentru conjunctivita herpetica se poate face prin analiza la microscop a probelor recoltate de la nivelul leziunilor, observandu-se celule gigante multinucleate cu incluziuni Cowdry.

Cultivarea virusului se poate face prin inocularea produsului prelevat din veziculele sparte in culturi de celule epiteliale sau fibroblasti la nivelul carora apare dupa cateva zile efectul citopatic. Dozarea anticorpilor si dinamica acestora poate fi utila doar in diagnosticul primoinfectiei. In multe cazuri conjunctivita herpetica are o evolutie autolimitanta spre vindecare in cel mult trei saptamani.

Tratament

Tratamentul pentru conjunctiva herpetica (a tuturor afectiunilor virale oculare pana la urma) are urmatoarele obiective:
  • inhibarea replicarii virale,
  • limitarea procesului inflamator care ulterior prin reorganizarea exsudatului inflamator poate altera acuitatea vizuala,
  • prevenirea pe cat posibil a recidivelor (lucru care nu prea este posibil in multe cazuri),
  • profilaxia suprainfectiilor micotice sau bacteriene,

Arsenalul terapeutic cuprinde metode fizico-chimice si mijloace medicamentoase. Mijloacele fizico-chimice includ:
  • Cauterizarea chimica foloseste diferite substante, cea mai folosita fiind tinctura de iod in diverse concentratii: forte 7% iod sau slabe 4%
  • Fototerapia se foloseste indeosebi in formele recidivante care nu raspund la alt fel de tratament
  • Crioterapia
  • Inactivarea fotodinamica presupune instilarea in fundul de sac conjunctival a unui colorant heterociclic care se leaga de ADN-ul viral pe care il rupe dupa expunerea ulterioara la lumina.

Terapia medicamentoasa
cuprinde:
  • Antiviralele au ca efect inhibarea replicarii virale. Cele mai multe sunt structuri pirimidinice asemanatoare nucleozidelor normale folosite in sinteza acizilor nucleici. Impotriva virusului herpetic actioneaza: 5- iodo-2-dezoxiuridina (IDU), trifluor-timidina (TFT), 9-2-hidroxietoximetil- guanina (Aciclovir- este medicamentul cel mai folosit sub forma de colir, gel, comprimate, sau pulbere liofilizata), vidarabina – este mai toxica decat aciclovirul si se foloseste in cazul tulpinilor rezistente la aciclovir.
  • Corticoterapia se face sub forma de injectii subconjunctivale dar dupa perioada acuta deoarece cortizonul inhiba limfocitele T si B. Antiinflamatoarele nesteroidiene sub forma de colir sunt o alternativa.
  • Antibiotice si antiseptice se administreaza sub forma de colir pentru profilaxia suprainfectiilor bacteriene si micotice.
  • Imunoterapia consta in administrarea sub forma de instilatii conjunctivale de imunoglobuline (anticorpi) antiherpetice in asociatie cu vaccinul antiherpetic.

Anumite preparate (coliruri, unguente) pe baza de produse apicole (laptisor de matca, miere, propolis) au de asemenea efecte benefice atat in apararea antivirala cat si in procesul de reepitelizare.

Data actualizare: 04-02-2014 | creare: 27-04-2009 | Vizite: 20819
Bibliografie
Microbiologie medicala, Dumitru T.Buiuc, Editura Gr.T.Popa Iasi 2003
Tratat de oftalmologie sub redactia Paul Cernea, Edit.Medicala, 2002, Conjunctivite virale pag 275- 290
Manualul Merck de diagnostic si tratament, editia a XVII-a 1999, canjunctivita virala pag 711
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Simptome diferite în infecÅ£ia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaÅ£ii în expresia genelor virale
  • InfecÈ›ia virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum