Diagnosticarea precoce a bolii Crohn, prin intermediul biomarkerilor serici

©

Autor:

Diagnosticarea precoce a bolii Crohn, prin intermediul biomarkerilor serici

Boala Crohn este o boală inflamatorie cronică localizată la nivelul peretelui intestinal, caracterizată prin afectarea neuniformă a întregului perete intestinal, de la nivelul esofagului până la nivelul anusului, lăsând zone de mucoasă intestinală normală neafectată. În evoluție, boala Crohn poate determina apariția fistulelor sau a stricturilor la nivel intestinal.

Cel mai frecvent, boala Crohn este înregistrată în rândul adultului tânăr (15-30 de ani) și prezintă o fiziopatologie complexă, care presupune apariția a numeroși anticorpi modificați (precum anticorpii anticotoplasmă perinucleară a neutrofilelor de tip IgG-pANCA, anticorpii anti antigene bacteriene Escherichia coli de tip IgA-OMPc și anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae de tip IgA sau IgG-ASCA, anti-Cbir1, anti-flagelină2, anti-flagelină X, anticorpi citoplasmatici anti-neutrofile) și a markerilor serici ai inflamației (VSH, proteina C reactivă, alfa1-globulinele, alfa2-globulinele).

Factorul etiologic care a dus la apariția bolii Crohn nu este pe deplin cunoscut. Se suspicionează faptul că apariția bolii Crohn rezultă în urma interacțiunii predispoziției genetice cu factorii de mediu și cu flora microbiană intestinală. În urma interacțiunii acestor trei factori de risc are loc un răspuns exagerat al organismului, îndreptat asupra florei microbiene, în urma căruia apare procesul inflamator la nivel intestinal.

Prognosticul bolii Crohn este rezervat deoarece, în timp, această afecțiune poate evolua spre displazie și apariția cancerului colorectal, evoluția fiind cu atât mai severă cu cât vârsta de apariție a bolii este mai redusă.
Incidența bolii Crohn este în creștere la nivel mondial. Din cauza evoluției îndelungate și apariției la vârste relativ tinere, numărul cazurilor de boală Crohn riscă să crească în viitor.

Până în prezent au fost realizate numeroase studii de cercetare pentru identificarea precoce a bolii Crohn și pentru a limita extinderea leziunilor inflamatorii la nivelul întregului perete intestinal.

Un test de depistare precoce a bolii Crohn în studiu

Dr. Jean-Frederic Colombel a inițiat un studiu clinic în rândul unui grup de indivizi, care cuprinde bolnavi diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă aflați în diferite stadii de evoluție a bolii și persoane sănătoase și are drept scop identificarea precoce a bolii Crohn, încă din stadiile inițiale, asimptomatice de evoluție a bolii, prin intermediul biomarkerilor serici.

Studiul presupune analiza a 51 de proteine și anticorpi bacterieni, specifici bolii Crohn, prezenți în sângele bolnavului încă din primele stadii de evoluție ale bolii și a fost publicat recent în revista Gastroenterology.

În cadrul acestui studiu au fost examinate 1.824 de probe serologice recoltate dela 200 militari care au fost diagnosticați ulterior cu boală Crohn, 199 militari care au fost diagnosticați ulterior cu colită ulcerativă și 200 de persoane sănătoase.

Voluntarii care au participat la acest studiu au fost recrutați între anii 1998-2003 de către Sistemul Medical de Supraveghere și Apărare, iar testul a constat în măsurarea la fiecare doi ani (începând cu anul 2003) a nivelului de anticorpi (anticorpii anti-Saccharomyces cerevisiae, anti-Cbir1, anti-flagelină2, anti-flagelină X, anticorpi citoplasmatici anti-neutrofile, anticorpi citoplasmatici anti-neutrofile) și de proteine bacteriene prezenți în serul acestora. Prin intermediul unui instrument specific utilizat pentru măsurarea datelor statistice, cunoscut sub denumirea de AUROC, a fost determinată performanța predictivă la anumite intervale de timp, înainte de diagnosticarea bolii.
În urma cercetărilor realizate pe marginea acestui studiu s-a ajuns la concluzia că, deși acuratețea acestui test este mai redusă în cazul colitei ulcerative, precizia acestui test pentru diagnosticarea bolii Crohn cu cinci ani înainte de apariția manifestărilor clinice este de 76%, iar cu un an înainte de apariția manifestărilor clinice este de 87%.

Testul cu biomarkeri serici-anticipează și preveni apariția bolii Crohn

În evoluția bolilor inflamatorii intestinale există o perioadă îndelungată de timp în cadrul căreia boala este asimptomatică; această perioadă este cunoscută în termeni medicali sub denumirea de „fază preclinică”. Faza preclinică este echivalentul stadiului inițial de evoluție a bolii Crohn, caracterizat prin apariția unor modificări patogenice la nivelul sistemului imunitar, legate în mare parte de microbiomul intestinal, fără apariția manifestărilor clinice specifice bolii.

Identificarea bolii Crohn încă din faza preclinică permite administrarea precoce a tratamentului patogenic, cu limitarea extinderii leziunilor inflamatorii intestinale. Astfel, riscul de evoluție spre displazie și ulterior spre malignizare a leziunilor inflamatorii intestinale este mult mai redus.

Depistarea precoce a bolii Crohn se poate realiza prin intermediul acestor biomarkeri serici (anticorpi și proteine bacteriene, specifice acestei afecțiuni), care sunt asociați inflamației intestinale, imunității celulare înnăscute, semnalizării celulare și răspunsului bacterian.

Pe parcursul desfășurării acestui studiu clinic, a fost realizată analiza proteomică a căilor predictive care a semnalat apariția unor modificări ale imunității înnăscute, a cascadei complementului și a metabolismului organitelor intracelulare (lizozomi, glicozaminoglicani).

Principalul obiectiv al studiului inițiat de către Dr. Colombel este de a depista precoce boala Crohn prin obținerea unui model predictiv bazat pe biomarkeri serici (reprezentați de anticorpi și proteine bacteriene) și pe analize proteomice complexe (pentru depistarea căilor biologice care duc la apariția fazei preclinice de evoluție a bolii).

Concluzii

Boala Crohn este o boală inflaamtorie intestinală cu consecințe negative notabile asupra calității vieții și activităților cotidiene ale bolnavilor în cauză. Din cauza apariției acestei afecțiuni la vârste tinere, riscul de malignizare este destul de crescut.

În prezent, în ciuda progresului efectuat în domeniul medicinei inovative și în ciuda eforturilor realizate de către specialiști pentru a înțelege patogenia acestei afecțiuni, nu există un tratament etiologic cu viză curativă în cazul bolii Crohn. Mai mult, numeroși bolnavi diagnosticați cu boală Crohn prezintă intoleranță sau lipsă de răspuns la tratamentul patogenic adminstrat.

Din acest motiv, singura cale de prevenție a bolii Crohn este prin identificarea precoce în serul bolnavilor a unor markeri inflamatori și molecurali specifici acestei afecțiuni, înainte de dezvoltarea clinică a acesteia. În acest sens, testul cu biomarkeri serici este un test revoluționar, promițător în depistarea precoce a bolii Crohn.


Data actualizare: 05-05-2020 | creare: 05-05-2020 | Vizite: 2025
Bibliografie
1. Biomarkers in inflammatory bowel diseases: Current status and proteomics identification strategies, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3964395/
2. Serum Biomarkers Identify Patients Who Will Develop IBD Up to 5 Years Before Diagnosis, link: https://www.practiceupdate.com/content/serum-biomarkers-identify-patients-who-will-develop-ibd-up-to-5-years-before-diagnosis/97718
3. Novel Serum Biomarker Panel Predicts Crohn Disease Diagnosis , link: https://www.gastroenterologyadvisor.com/inflammatory-bowel-diseases-ibd/novel-serum-biomarker-panel-predicts-crohn-disease-diagnosis/
4. STUDIU. Diagnosticul precoce al bolii Crohn: biomarkeri serici pot fi detectați în sângele pacienților chiar și cu 5 ani înainte de manifestările clinice, link: https://raportuldegarda.ro/articol/diagnostic-boala-crohn-biomarkeri/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Modificări ale liniilor directoare pentru tratamentul bolii Crohn
  • Stresul poate suprimă sistemul imunitar înnăscut, sporind riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv boala Crohn
  • Boala Crohn: cercetări recente pot ajuta la înțelegerea mai exactă a mecanismelor bolii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum