Grăsimile sănătoase din dietă, un ajutor în combaterea bolilor inflamatorii intestinale

©

Autor:

Grăsimile sănătoase din dietă, un ajutor în combaterea bolilor inflamatorii intestinale
Grăsimile din dietă ar putea conduce la modificări ale florei intestinale, modificări ce joacă un rol vital în combaterea inflamației caracteristică bolii Crohn – aceasta fiind concluzia principală a cercetătorilor din cadrul Case Western Reserve University School of Medicine.

Studiul a fost realizat pe modele animale și a revelat faptul că, administrarea grăsimilor așa-numite „sănătoase” de origine vegetală, inclusiv uleiul de cocos și untul de cacao, a redus drastic diversitatea microflorei bacteriene și implicit inflamația la șoriceii care prezentau semne și simptome inflamatorii similare bolii Crohn – cu circa 30%.

Rezultatele acestui studiu sunt primele care asociază modificările la nivelul microbiomului intestinal sub influența grăsimilor dietetice cu ameliorarea inflamației din boala Crohn. Citește mai multe despre boala Crohn în articol.

Validarea acestor date prin studii clinice pe oameni ar putea conduce la identificarea și testarea ca probiotic a speciilor bacteriene ce mediază procesele inflamatorii în Boala Crohn, mediere dependentă de aportul doar al anumitor tipuri de grăsimi din dietă.

Concluziile studiului trebuie tratate cu precauție, spun cercetătorii, deoarece reacțiile organismului atât la aportul de grăsimi alimentare, dar și impactul asupra compoziției florei intestinale, sunt unice pentru fiecare individ. Altfel spus, nu toate grăsimile „sănătoase” sunt „bune” pentru toate persoanele.

În același timp, aceste rezultate sunt promițătoare pentru că dieta este un factor facil modificabil pentru ameliorarea stării de sănătate a pacienților cu boală Crohn, fără efectele secundare și riscurile pe care le pot implica terapia farmacologică a patologiei, de e exemplu. Provocarea care rămâne este identificarea factorilor ce stabilesc dacă un tip de grăsime din dietă este „bun” sau „rău” în boala Crohn.

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 26-04-2020 | creare: 28-07-2017 | Vizite: 1872
Bibliografie
Study shows how high fat diets can alter gut bacteria to combat harmful inflammation, link: https://www.news-medical.net/news/20170622/Study-shows-howc2a0high-fatc2a0diets-can-alter-gut-bacteria-to-combat-harmful-inflammation.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Unele antidiabetice ar putea crește riscul de boli inflamatorii intestinale
  • Boala Crohn: un nou tratament, cu eficacitate pe termen lung
  • S-a demonstrat că excesul de zahăr crește riscul apariției bolilor inflamatorii intestinale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum