Factori de risc in bolile cardiovasculare

Autor: ROmedic

Studiile clinice si statistice au identificat diversi factori care pot mari riscul aparitiei de boli cardiovasculare. Factorii de risc major sunt cei care maresc in mod considerabil riscul bolilor cardiovasculare (ale inimii si vaselor sanguine). Ceilalti factori determina o crestere a riscului de boli cardiovasculare, dar importanta si prevalenta lor nu a fost inca stabilita cu exactitate. Acestia din urma sunt numiti si factori de risc minor.

American Heart Association a identificat cativa factori de risc, dintre care unii pot fi controlati, iar altii nu. Cu cat prezentati mai multi factori de risc, cu atat posibilitatea de a dezvolta o boala coronariana este mai mare. In plus, aceasta posibilitate creste odata cu cresterea nivelului pentru fiecare factor de risc. Astfel, o persoana cu un colesterol total de 300 mg/ dl prezinta un risc mai mare decat o alta cu 245 mg/ dl, desi toate persoanele al caror colesterol total depaseste 240 mg/ dl prezinta un risc foarte crescut.

Factori de risc cardiovascular major nemodificabili

Varsta

Peste 83% din persoanele care decedeaza din cauza bolilor coronariene au peste 65 de ani.

Sexul

Barbatii prezinta un risc mai mare de stop cardiac decat femeile. La femei rata deceselor cauzate de bolile cardiovasculare creste dupa menopauza, dar totusi nu o egaleaza pe cea a barbatilor.

Mostenirea genetica

Copiii ai caror parinti sufera de boli cardiovasculare prezinta un risc ridicat de imbolnavire. Afro-americanii sunt mai afectati de hipertensiune si prezinta un risc mai mare de boli cardiace comparativ cu europenii. Un risc ridicat prezinta si hispanicii, amerindienii si nativii din Hawaii, in mare parte din cauza ratei mari de diabet si obezitate. Majoritatea pacientilor cu un istoric familial pozitiv pentru oboala cardiaca, prezinta si alti factori de risc. Asa cum nu puteti modifica varsta, sexul si rasa, nu va puteti schimba nici istoricul familial. De aceea, este mai important sa tratati si sa modificati ceilalti factori de risc.

Factori de risc cardiovascular major modificabili

Factorii de risc majori ce pot fi modificati, tratati sau controlati prin schimbarea stilului de viata sau cu ajutorul medicamentelor sunt fumatul, nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea arteriala, sedentarismul, obezitatea si diabetul zaharat.

Fumatul

Riscul la care se expun fumatorii este de 2-4 ori mai mare decat cel al nefumatorilor. Fumatul este un factor de risc major si poate provoca moartea subita la pacientii cu boli coronariene. Persoanele care fumeaza trabucuri sau pipe prezinta un risc ridicat de deces din cauza bolilor coronariene (si chiar a accidentului vascular cerebral), dar acest risc este si mai mare la fumatorii de tigari. Inhalarea fumului de tigara (fumatul pasiv) creste riscul aparitiei cardiopatiilor si in cazul nefumatorilor.

Nivelul ridicat al colesterolului

Odata cu cresterea nivelului de colesterol din sange, creste si riscul bolilor cardiovasculare. Asocierea acestui factor de risc cu altii (fumatul si hipertensiunea) determina o crestere suplimentara a riscului.

Hipertensiunea arteriala

Este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral (AVC), stopul cardiac, insuficienta cardiaca congestiva si insuficienta renala. Cand hipertensiunea arteriala se asociaza cu obezitate, fumatu, nivel ridicat de colesterol sau diabet, riscul producerii unui stop cardiac sau AVC creste de cateva ori.

Sedentarismul

Activitatea fizica moderata si regulata previne bolile cardiace si cardiovasculare, contribuie la controlarea nivelului de colesterol din sange, a diabetului si obezitatii.

Obezitatea

Persoanele supraponderale – si in special cele cu un surplus de grasimi in jurul taliei – sunt mai expuse riscului de aparitie unei cardiopatii si accident vascular cerebral chiar daca nu prezinta si alti factori de risc. Excesul de grasime mareste activitatea inimii, creste tensiunea arteriala, nivelul colesterolului din sange si a trigliceridelor si scade nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun”). El poate sa creasca si posibilitatea aparitiei diabetului.

Diabetul zaharat

Diabetul mareste in mod considerabil riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Chiar daca tineti glicemia sub control, diabetul creste riscul de boli cardiace si de accident vascular cerebral. Aproximativ trei sferturi din persoanele care sufera de diabet decedeaza in urma unei boli cardiace sau cardiovasculare.

Alti factori care maresc riscul de boli cardiovasculare

Stresul

Reactia persoanelor la stres poate fi un factor de risc. Oamenii de stiinta au observat existenta unei legaturi intre aparitia unei cardiopatii, stres, deprinderile de igiena si statutul socioeconomic al indivizilor. Acesti factori se pot asocia factorilor de risc stabiliti: persoanele supuse stresului pot manca in exces, se pot apuca de fumat sau pot sa fumeze mai mult decat in mod normal.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool poate mari tensiunea arteriala, poate declansa un stop cardiac sau un accident vascular cerebral. Este responsabil si pentru aparitia unor boli precum hipertrigliceridemia, cancerul sau aritmia. Riscul de cardiopatii la persoanele care consuma bauturi alcoolice cu moderatie (doua pahare pe zi la barbati si unul la femei) este mai mic decat la cele care nu consuma deloc alcool.

Data actualizare: 22-10-2013 | creare: 22-12-2006 | Vizite: 36637

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele stresului asupra sănătății inimii sunt diferite la femei și bărbați
  • BioSport Earbuds – căștile care îți monitorizează inima
  • 5 obiceiuri pentru o inimă sănătoasă
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK