Femeile sunt mai afectate de factorii de risc pentru boli cardiovasculare, potrivit unui studiu american

©

Autor: Redacția ROmedic

Femeile sunt mai afectate de factorii de risc pentru boli cardiovasculare, potrivit unui studiu american

Impactul factorilor majori de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare este mai accentuat în cazul femeilor, arată un studiu publicat de către Asociația Americană a Inimii, în jurnalul Circulation.
Aceeași cercetare subliniază un impact mai ridicat și în cazul persoanelor de culoare.

Cercetătorii au studiat prevalența în rândul populației a celor cinci factori majori de risc cardiovascular: colesterolul ridicat, fumatul, hipertensiunea, obezitateea și diabetului, investigând și în ce măsură contribuie la apariția, în viitor, a bolilor cardiovasculare.

Au participat la studiu 13541 de persoane (56% femei), cu vârsta cuprinsă între 52 și 66 de ani și fără un istoric de boli cardiovasculare.
Acestea au fost examinate pe durata a patru perioade de câte doi ani (1987-1989, 1993-1995, 1996-1998), ulterior fiind calculată contribuția individuală a fiecărui factor la riscul de a suferi de o boală cardiovasculară în următorii 10 ani.

Rezultatele au arătat, printre altele, că diabetul și hipertensiunea sunt amenințări mai mari în cazul femeilor, decât în cel al bărbaților.

Alte descoperiri ale studiului:

  • impactul obezității asupra riscului de boli cardiovasculare s-a menținut constant de-a lungul timpului;
  • impactul fumatului și al nivelului ridicat de colesterol a scăzut în ultimii ani, în principal din cauza reducerii numărului de fumători, a conștientizării necesității unei diete sănătoase și a tratamentului cu statine pentru hipercolesterolemie.


Aceste rezultate, spun cercetătorii, demonstrează necesitatea unor abordări personalizate a măsurilor de ameliorare a factorilor de risc, pentru a putea obține rezultate de durată în prevenția bolilor cardiovasculare.

Sursa:
American Heart Association


Data actualizare: 17-02-2019 | creare: 21-08-2014 | Vizite: 2780
Bibliografie
Blacks, women face greater burden from CVD risk factors, link:
https://newsroom.heart.org/news/blacks-women-face-greater-burden-from-cvd-risk-factors
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare
  • Activitatea fizică regulată ar putea fi soluția pentru epidemia de obezitate și boli cardiovasculare
  • Beneficiile serviciilor de eHealth pentru prevenirea bolilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum