Înțelegerea emoțiilor: Când mai puțin este mai mult

©

Autor:

Înțelegerea emoțiilor: Când mai puțin este mai mult

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Estetică Empirică din cadrul Universității din New York și Centrul Max Planck pentru Limbaj, Muzică și Emoție au descoperit o relație paradoxală între intensitatea expresiei emoțiilor și modul în care acestea sunt percepute.
O expresie facială sau sunetul unei voci pot spune multe despre starea emoțională a unei persoane. Depinde de intensitatea sentimentului cantitatea de informație pe care acesta o dezvăluie. Însă, nu se cunoaște dacă o emoție mai puternică este și mai inteligibilă.

Emoțiile variază în intensitate și diferă în ceea ce privește gradele de forță. Cu cât un pericol este mai mare, cu atât sentimentul de frică este mai accentuat. Nu se cunoaște modul în care acest lucru afectează capacitatea noastră de a deduce sensul unei emoții din felul în care este exprimată. Cercetările asupra emoției au presupus până acum că expresiile emoționale devin mai evidente direct proporțional cu intensitatea lor, însă nu au existat dovezi în acest sens.

O echipă de cercetători, de la Frankfurt am Main și New York, au studiat de curând rolul intensității emoționale, prin intermediul mai multor vocalizări nonverbale (țipete, râsete, suspine, gemete, etc.), care au exprimat o paletă largă de emoții pozitive și negative, de diferite intensități. Aceștia au analizat modul în care ascultătorii percep aceste sunete în mod diferit în funcție de intensitatea emoțională exprimată.

Concluzia a fost remarcabilă și contraintuitivă. Inițial, pe măsură ce intensitatea emoțiilor a crescut, capacitatea participanților de a le judeca era din ce în ce mai bună, însă când emoțiile au atins intensitatea maximă, recunoașterea lor a scăzut sever, devenind ambigue.

Emoțiile extrem de intense, nici măcar surpriza, victoria, plăcerea ori neplăcerea, nu au putut fi deosebite în mod clar și consecvent. Nu a putut fi diferențiat nici caracterul lor pozitiv sau negativ. Au putut fi percepute în mod fiabil doar intensitatea emoțiilor și starea de excitare.

„La intensitatea maximă, cea mai vitală acțiune ar putea fi detectarea evenimentelor mari și evaluarea relevanței. O evaluare mai fină a semnificației afective poate fi secundară.”, a explicat Natalie Holz, autorul principal al studiului publicat în revista Scientific Reports.

Cercetarea sugerează că intensitatea emoțiilor este un atribut important în percepția acestora, însă nu în modul în care se credea anterior. Situația este mult mai complexă. Analiza emoțiilor de intensitate maximă poate aduce beneficii în înțelegerea experienței afective și a modului în care sunt exprimate emoțiile.

sursa: Science Daily
foto: MPI for Empirical Aesthetics


Data actualizare: 04-06-2021 | creare: 04-06-2021 | Vizite: 529
Bibliografie
Understanding feelings: When less is more, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210602130322.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exprimarea emoțiilor în scris ajută la reducerea stresului
  • Un studiu arată că oamenii au 27 de emoții
  • Emoții ca frica și iubirea nu sunt limitate la o singură regiune din creier
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum