Emoții ca frica și iubirea nu sunt limitate la o singură regiune din creier

©

Autor:

Emoții ca frica și iubirea nu sunt limitate la o singură regiune din creier
Potrivit ultimelor cercetări în neuroștiința afectivă, emoțiile de bază ca furia și bucuria nu sunt limitate la regiuni specifice din creier, ci au tipare de conexiuni distincte, care cuprind mare parte din creier. Descoperirile fac parte din lucrarea de dizertație a doctorandei Heini Saarimäki de la Aalto University.
În cadrul experimentelor, participanților li s-au evocat diferite stări emoționale, cu ajutorul unor filme, imagerii mentale, sau imagerii ghidate bazate pe narațiuni. Apoi, emoțiile au fost asociate cu activitatea neurologică, aceasta din urmă fiind evaluată prin observarea modificărilor în conținutul de sânge oxigenat din creier (o metodă ce oferă precizie milimetrică). Asocierile au fost făcute cu ajutorul unui algoritm de clasificare. Astfel au fost realizate hărți ale emoțiilor în creier.

Autorii au observat că hărțile emoțiilor de bază - furia, bucuria, tristețea, frica, surprinderea, dezgustul - erau asemănătoare la participanții la studiu. Aceste emoții de bază au părut a fi determinate biologic, pe când emoțiile sociale - recunoștința, mândria, rușinea - sunt într-o mai mare măsură constituite pe baza experienței personale. Diferențele între hărțile sociale la diferite persoane sunt mai mari decât diferențele între hărțile emoțiilor de bază.

Comparând hărțile pe grupe emoționale, s-a observat că emoțiile pozitive activează cortexul prefrontal anterior, emoțiile negative de bază activează regiunile subcorticale și somatomotorii, iar emoțiile sociale negative activează zonele din creier în care sunt procesate informațiile motorii și sociale.

Cercetătorii au concluzionat că emoțiile au activități cerebrale distincte și tipare de conexiuni ce cuprind porțiuni mari din creier. Prin urmare, emoțiile pot fi considerate stări sistemice care pot facilita și constrânge alte funcții mentale.

Rezultatele cercetărilor ar putea fi importante pentru tratamentul tulburărilor psihice care sunt asociate cu tulburările emoționale, așa cum este cazul pierderilor de memorie. O mai bună înțelegere a mecanismului afecțiunii ajută la planificarea și tintirea corectă a tratamentului.

Află cum ne influențează emoțiile memoria!

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 16-01-2020 | creare: 20-03-2018 | Vizite: 1151
Bibliografie
Love and Fear Are Visible Across the Brain, Not Restricted to One Region, https://neurosciencenews.com/love-fear-brain-8514/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exprimarea emoțiilor în scris ajută la reducerea stresului
  • Un studiu arată că oamenii au 27 de emoții
  • Înțelegerea emoțiilor: Când mai puțin este mai mult
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum