Momentul potrivit pentru conceptia unui copil - criterii specifice

©

Autor:

Momentul potrivit pentru conceptia unui copil - criterii specifice
Conceptia reprezinta fuziunea dintre ovul si spermatozoid. Aproximativ cateva ore ii ia spermatozoidului sa ajunga in tractul reproductiv feminin. Un act sexual produs cu doar cu cateva ore inaintea ovuatiei are un grad de eficienta mai ridicat deoarece sparmatozoizii ajung la timp pentru a intampina ovulele sanatoase, disponibile (durata medie de viata a unui ovul 12 - 24 h, durata de viata medie a unui spermatozoid 2 - max. 5 zile). Este esential ca spermatozoizii sa "astepte" eliberarea ovulelor datorita diferentei de durata de viata dintre cei doi factori principali ai conceptiei. Un act sexual produs dupa perioada de ovulatie nu va fi eficient din punct de vedere al conceptiei deoarece pana cand spermatozoizii ar ajunge la tubul falopian (puntea de legatura intre ovare si uter), ovulul s-ar dezintegra. Prima conditie esentiala pentru conceptie este corelarea momentului ovulatiei cu cel al actului sexual pentru a creste sansele de fecundare a ovului.
Cea mai fertila perioada a femeii si ideala pentru a concepe un copil este perioada de ovulatie din cadrul ciclului menstrual. Acesta este momentul in care, dupa fluxul de hormon luteinizat (LH), un ovul matur este eliberat in uter din foliculi. Dupa 12 ore ovulul incepe sa degenereze. Astfel pentru a determina acest moment perfect pentru conceptie trebuie sa invatatati sa va cunoasteteti corpul si semnalele sale transmise inainte si in timpul ovulatiei.

Momentul potrivit pentru conceptie este atunci cand femeia (sau partenerii) se simt pregatiti din punct de vedere fizic si mental pentru a concepe un copil si a se confrunta cu ceea ce urmeaza ulterior: cresterea copilului.
Atunci cand vine vorba de conceptia unui copil, de sarcina, planificarea este cheia succesului. A planifica aceasta perioada deosebita din viata unui cuplu, si a femeii in special, nu inseamna ca trebuie sa deveniti maniaci in planificare sau frustrati de probleme si conditii imaginare. Ideea este ca trebuie sa fiti pregatiti sa primiti pe lume un suflletel de om, pentru a-i asigura macar minimul unui trai decent si multa, multa dragoste.

Ovulatia are loc la fiecare ciclu mentrual?

Nu. Nu este obligatoriu ca la fiecare ciclu menstrual sa aiba loc ovulatia. Chiar daca menstruatia apare dupa un tipar regulat exista posibilitatea ca femeia sa nu ovuleze intr-o anumita luna (durereea mensturala este un indiciu al faptului ca a avut loc perioada de ovulatie, dezi nu este o conditie necesara).

Care este momentul potrivit pentru sex pentru conceperea unui copil?

Conditia esentiala pentru conceptie este ca actul sexual se se petreaca inaintea perioadei de ovulatie, ultimele 2-3 zile dinaintea ovulatiei fiind cele mai fertile pentru femeie. Ca si indiciu fizic, cercetatorii sustin ca cea mai fertila zi a femeie este in ziua in care aceasta are cel mai fertil mucus cervical (aceasta fertilitate poate fi testata in laborator, la microscop, kituri de ovulatie- preconceptie sau anumite caracteristici ale mucusului– aspect clar, alunecos, consistenta albusului de ou, pana in momentul de secretie maxima cand devine in final opac, lipicios - odata cu cresterea cantitatii de progesteron secretat, dupa ovulatie).
Mucusul cervical creeaza mediul propice pentru spermatozoid sa supravietuiasca in mediul acid al florei vaginale si sa "innoate" catre cervix, catre tractul reproductiv.

Cat de des trebuie sa faca sex cuplul pentru a concepe un copil?

Moderat. Sex frecvent sau prea rar poate crea dificulatti in procesul de conceptie. In general medicii recomanda barbatilor sa se abtina de la sex cu cateva zile inainte de perioada de ovulatie a partenerei pentru a creste calitatea si cantitatea spermei. Alti medici recomanda activitatea sexuala intravaginala in fiecare zi a perioadei fertile, insa dupa cum am mentionat o frecventa ridicata a sexului scade calitatea spermei (necesita 24-48 ore sa se refaca complet). De acee se recomanda practicarea in mod regulat de 2-3 pe saptamana acoperind in acest fel si perioada fertila si asigurand si calitatea spermei, evitand efectul de sex "planficat" la o anumita data ce frustreaza cuplul.

Planificarea conceptiei in momentul potrivit

Pentru a determina cea mai fertila perioada a femeii este foarte important sa va evaluati periaoda cand are loc ovulatia. Pentru a determina aceasta perioada exista mai multe metode disponibile:
-- caledarul fertilitatii (calendarul ovulatiei) – calcularea zilelor de ovulatie prin metoda calendarului sau apelul la un calculator online al zilelor dvs fertile in functie de anumite atribute personale;
-- schimbarile produse in textura si consistenta mucusului cervical;
-- modificarea usoara in sens pozitiv a temperaturii corporale bazale (masurata dimineata la trezire, inainte de a cobora din pat cu un termometru special sau cu un termomentru central plasat in cavitatea bucala, nu sub axila) ;
-- disconfort in partea inferioara a abdomenului ;
-- cresterea dorintei sexuale brusc in perioada fertila;
-- sensibilitate usor crescuta a sanilor inaintea perioadei de ovulatie;
-- schimbarea structurii/ consistentei salivei - un model ramificat al structurii salivei observat la microscop (asemanator ghetii pe un geam) - apare cu 24-48 ore inainte de ovulatie in timpul fluxului de LH (poate fi observat la un microscop specializat sau simplu, sau cu ajutorul unui kit special de detectie a hormonului luteinizat in urina).

# Numararea zilelor- metoda calendarului;
Pentru a folosi aceasta metoda trebuie sa stiti cand este planificata urmatoarea menstra (sa aveti o menstra regulata si sa cunoasteti durata acesteia). De la acea data numarati inapoi 12-16 zile - acesta va fi intervalul in care veti ovula. In cazurile normale, pentru o femeie cu un ciclu mentrual de 28 de zile, a 14-a zi reprezinta cea mai fertila zi a sa.

# Schimbarile aparute in textura mucusului cervical.
In cadrul unui ciclu menstrual mucusul cervical isi schimba consistenta si textura, dar si cantitatea secretata si aspectul – reflectand diferite niveluri de estrogen din corp, pe masura ce au loc ovulatia, menstra etc. Cel mai potrivit moment pentru conceptie este atunci cand mucusul cervical devine aproape transparent, alunecos, elastic (textura asemanatoare albusului de ou) – ce indica nivelul cel mai ridicat de estrogen din organism.
Rolul acestei secretii vaginale este de a hrani, proteja si accelera viteza spermatozoizilor in drumul lor catre uter si tuburile falopiene. Aceasta metoda insa poate fi nesigura, intrucat pentru unele femei nu se produc aceste modificari de consistenta pe parcursul ciclului menstrual.
O data cu schimbarea texturii mucusului cervical, pe masura ce perioada de ovulatie se apropie are loc si o schimbare a pozitiei cervicale: in momentul in care femeia atinge punctul maxim de fertilitate, cervixul se pozitioneaza mai sus, mai putin rigid si mai deschis.

# Cresterea temperaturii bazale.
Temperatura bazala reprezinta temperatura masurata dimineata, imediat ce v-ati trezit, pozitionand termometrul bazal in cavitatea bucala. Aceasta temperatura bazala va poate indica momentul potrivit pentru conceptie. Imediat dupa ovulatie temperatura bazala creste cu 0, 5- 1, 6 grade Fahrenheit. Aceasta crestere nu este percepta in mod constient de femeie si se considera ca aceasta perioada este prielnica conceptiei – cu 2-3 zile inainte ca temperatura sa ajunga in cel mai inalt punct al sau. Aceasta crestere a temperaturii bazale se datoreaza cresterii productiei de progesteron stimulata de ovulatie. Urmarind si inscriind intr-n tabel temperatura bazala pentru cateva luni veti putea realiza un gafic al perioadei de ovualtie, al perioadei fertile si veti identifica momentul potrivit pentru conceptie (cu 2-3 zile inainte de ovulatie).

# Disconfort in partea inferioara a abdomenului.
Aceasta disconfort usor (de regula) in partea inferioara a abdomenului este un indiciu al ovulatiei. Aproximativ o cincime dintre femei percep efectiv, fizic, activitatea de ovulatie- ce variaza de la o durere usoara la spasme dureroase.

Momentul potrivit pentru conceptie – orgasmul simultan al partenerilor

Orgasmul simultan al partenerilor sau orgasmul partenerei imediat ce barbatul a ejaculat in interiorul vaginului sau este un aspect pozitiv care creste sansele de conceptie. Motivul acestor sanse sporite de succes in ceea ce priveste conceptia in timpul orgasmului simultan se datoreaza schimbarilor fiziologice ce au loc in interiorul organismului in timpul orgasmului: flora vaginala devine un mediu alcalin in timpul orgasmului, ce mobilizeaza si protejeaza spermatozoizii in drumul lor catre cervix, in timp ce mediul acid ii distruge (partial). De asemenea, dupa ejacularea intravaginala se recomanda ca femeia sa ramana intinsa cu genunchii indoiti, si talpile orizontale, eventual plasarea unei perne sub pelvis pentru a facilita drumul spermatozoizilor catre tractul reproductiv.

Dupa o sarcina dusa la termen, care este momentul potrivit pentru conceptia unui copil?

Atunci cand doriti sa concepeti un al alt copil trebuie sa aveti in vedere pe langa toate celelate aspecte mentionate si timpul scurs de la cea mai recenta nastere. Aceasta evaluare este extrem de importanta deoarece mama pierde in timpul sarcinii numerose vitamine si minerale pe care le transfera copilului pentru dezvoltarea sa (in special calciu si magneziu), iar o noua sarcina, prea curand, o va priva in continuare de acestea. Aceasta privare de nutrientii si mineralele necesare corpului si sustinerii unei sarcini in special, poate conduce la o stare nutritionala foarte slaba pentru mama, si poate dauna si fatului de asemenea.
Timpul ideal intre nasteri este de 15 luni – acesta este timpul minim necesar organismului sa-si refaca puterea, energia initiala, nivelul de vitamine, minerale si calciu in special (oasele trebuie sa fie puternice sa sustina surplusul de greutate al sarcinii) si sa permita organismului sa se vindece dupa nastere.
O noua sarcina mai devreme de 6 luni de la cea mai recenta creste riscul de nastere prematura si de fat subdezvoltat la nastere.
Alte aspecte ce trebuie avute in vedere la o sarcina ulterioara unei nasteri sunt starea uterului (daca acesta s-a vindecat, micsorat) si greutatea corporala (greutatea excesiva poate cauza infertilitate si contribuie la dezechilibrul hormonal ce afecteaza procesul de ovulatie, risc ridicat de diabet gestational cu ale sale efecte asupra fatului).

Calitatea spermei - factor important pentru conceptie. Cand este barbatul pregatit pentru conceptie?

O cantitate sau calitate redusa de sperma poate avea un impact negativ asupra conceptiei, indiferent ca profitati sau nu de momentul potrivit pentru conceptie. Pentru a asigura o cantitate suficienta de sperma penru a fertiliza un ovul este recomandata o perioada de 2-3 zile intre raporturile sexuale pentru a permite refacerea calitativa a spermei.
De asemenea calitatea spermei este afectata negativ de stres, consumul de cafea, tutun, droguri, alcool – pentru a profita de momentul potrivit conceptiei si barbatul trebuie sa fie fertil si pregatit, nu doar femeia. Se recomanda ambilor parteneri o pregatire prealabila (cu cel putin 3 luni inainte de a initia procesul de conceptie) : dieta sanatoasa, echilibrata, renuntarea la anumite produse nocive (tutun, droguri, alcool, cafea), administrarea de vitamine prenatale, controlul greutatii corporale etc.

Relaxarea este un factor cheie in procesul de conceptie. Daca unul dintre parteneri este stresat, sansele de conceptie scad, stresul reduce din fertilitate. Momentul potrivit pentru conceptie este cel in care partenerii sunt relaxati, pregatiti si fac dragoste pentru o viata sexuala si o relatie sanatoasa, si nu mecanic (chair daca este bine sa fie constienti de conceptia copilului pentru a spori sansele se succes).

Data actualizare: 03-11-2019 | creare: 20-04-2010 | Vizite: 141647
Bibliografie
Cand este momentul potrivit pentru conceptie? -link:
https://www.babyhopes.com/articles/best-time.html

Cand este momentul potrivit pentru a concepe un copil? -link:
https://www.pregnancy-period.com/best_time_to_get_pregnant.html

Care este perioada potrivita pentru conceptia unui copil? -link:
https://www.articlealley.com/article_169783_61.html

Momentul potrivit pentru conceptie -link:
https://www.seasonsindia.com/pregnancy/conceive_sea.htm

Cel mai bun moment pentru conceptie -link:
https://www.pregnancywizard.com/getting-pregnant/best-time-to-conceive.php

Cand este momentul potrivit pentru a ramane insarcinata? -link:
https://infertility.about.com/od/tryingtoconceive101/f/whengetpregnant.htm

Semne ale ovulatiei -link:
https://infertility.about.com/od/tryingtoconceive101/a/ovulationsigns_2.htm

Cea mai buna luna a anului destinata conceptiei- pentru o sarcina confortabila -link:
https://www.romow.com/health-blog/best-month-to-conceive-for-a-comfortable-pregnancy/

Realizati un grafic de fertilitate -link:
https://www.fertilityfactor.com/infertility_trying_to_conceive_fertility_charts.html

Momentul potrivit pentru conceptie -dupa prima sarcina -link:
https://www.ehow.co.uk/how_4586686_time-pregnant-after-having-baby.html

Cand este momentul potrivit sa incercati sa concepeti un copil ? Varsta, cliclul menstrual sau vremea afecteaza acest aspect?
https://www.askamum.co.uk/Trying-to-conceive/Search-Results/Fertility/Whens-the-best-time-to-try-for-a-baby-/

Care este cel mai bun moment pentru a ramane insarcinata? -link:
https://www.healthgoesup.com/articles/323/1/when-is-the-best-time-to-get-pregnant-1.html

Care este varsta potrivita pentru concepe un copil? -link:
https://www.fisher-price.com/fp.aspx?st=10&e=expertadvice&content=83255

Cand este momentul potrivit pentru o sarcina? -link:
https://newmomsforum.com/when-is-the-best-time-to-get-pregnant
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: