Rinichi polichistic

Autor: ROmedic

Rinichi polichistic

Rinichiul polichistic este o boala caracterizata prin aparitia mai multor chisturi la nivelul rinichilor.

Chisturile renale sunt tumori benigne (necanceroase) de forma unor pungi cu continut lichid. Aparitia chisturilor nu se limiteaza doar la rinichi, desi acestia sunt in general organele cele mai afectate. Chisturile pot sa apara la nivelul ficatului, pancreasului, meningelor si veziculelor seminale.

Cel mai mare risc la care se expun pacientii cu rinichi polichistic este instalarea hipertensiunii arteriale. Insuficienta renala este o alta complicatie ce apare in rinichiul polichistic.


Rinichiul polichistic (boala numita si polichistoza renala) afecteaza peste 12 milioane de persoane in lume. Gradul de severitate al bolii variaza, iar unele complicatii ale sale pot fi prevenite. Consulturile periodice pot duce la instituirea unor tratamente care sa reduca riscul aparitiei complicatiilor (de exemplu, hipertensiunea).

 

Polichistoza renala autosomal dominanta este o boala a adultilor si constituie forma cea mai frecventa. Polichistoza renala autosomal recesiva este o boala a copilului si este mult mai rara. Exista de asemenea si o polichistoza dobandita: chisturile se dezvolta in acest caz la pacientii cu insuficienta renala.

Semne si simptome

Primele semne de rinichi polichistic apar de regula intre 40 si 60 ani, cu descoperirea unei insuficiente renale, hipertensiunii arteriale (HTA) sau marirea in volum a rinichilor. Alte semne si simptome cauzate de polichistoza renala cuprind:

Deseori, boala de rinichi polichistic evolueaza spre insuficienta renala cronica (IRC), necesitand hemodializa spre 50 ani.

Rinichiul polichistic al copilului
Este o afectiune grava si se insoteste in general de o insuficienta renala severa, deseori si de o insuficienta hepatica. Diagnosticul poate fi stabilit prenatal.
Daca nou-nascutul nu decedeaza in primele zile de viata, el dezvolta rapid o insuficienta renala cu hipertensiune arteriala in 50% din cazuri.  La adolescenta, acestor simptome li se adauga si fibroza hepatica (ingrosarea patologica a tesuturilor hepatice).


Cauze

Rinichiul polichistic este o boala ereditara.

Boala polichistica renala autosomal dominanta
Aceasta forma a bolii este responsabila pentru 85 – 90% din cazurile de rinichi polichistic. In trecut, era numita si boala rinichiului polichistic a adultului, desi intr-un numar mic de cazuri, se poate intalni si la copii. Daca unul din parinti are boala polichistica renala autosomal dominanta, riscul de survenire a bolii pentru fiecare copil este de 50%.


Boala polichistica renala autosomal recesiva
Aceasta forma este mult mai rara, survenind doar la 1 din 15 000 nasteri. Semnele si simptomele bolii apar la scurt timp de la nastere. Uneori insa, simptomele isi fac aparitia in timpul copilariei sau chiar la adolescenta. Pentru a transmite boala polichistica renala autosomal recesiva, este necesar ca ambii parinti sa poarte gena responsabila de aparitia bolii.


Diagnostic

Exista mai multe metode de diagnostic ce pot evidentia volumul si numarul chisturilor, contribuind de asemenea si la evaluarea tesutului renal sanatos.


Ecografia (metoda de diagnostic cel mai frecvent utilizata) si tomografia computerizata (CT) contribuie la vizualizarea de chisturi renale si in 50% din cazuri, si a chisturilor hepatice asociate. Urografia intravenoasa confirma diagnosticul, oferind imagini tipice ale rinichiului polichistic.


Testarea genetica priveste pacientul si cel putin trei membri ai familiei, care sufera sau nu de rinichi polichistic. Apoi, rezultatele testelor sunt comparate. Din cauza costului sau ridicat, testarea genetica este utilizata doar in cazul donarii unui rinichi unui membru al familiei.


Tratament

Tratamentul pentru rinichiul polichistic consta in controlarea urmatoarelor semne, simptome si complicatii:

Hipertensiunea arteriala (HTA) – Controlarea hipertensiunii poate contribui la incetinirea evolutiei bolii si a afectarii functiei renale. O dieta saraca in sodiu si grasimi si moderata in proteine si calorii, alaturi de renuntarea la fumat, sporirea activitatii fizice si reducerea stresului pot contribui la controlarea HTA.

Medicamentele numita inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sunt deseori utilizate pentru controlarea hipertensiunii arteriale la pacientii cu boala rinichiului polichistic.

Complicatiile chisturilor – atunci cand chisturile renale determina o obstructie a altor organe sau vene, este necesara o interventie chirurgicala pentru drenarea lor.

Infectiile rinichilor sau vezicii urinare – tratamentul infectiilor constand in antibiotice, trebuie instituit prompt pentru a preveni afectarea functiei renale.

Insuficienta renala – daca rinichii isi pierd capacitatea de filtrare a sangelui si de indepartare a reziduurilor din sange, este necesara efectuarea dializei sau a unui transplant renal.

Hematuria – in cazul in care pacientii observa prezenta sangelui in urina, solutia consta in consumul de lichide pentru a dilua urina. Diluarea poate preveni formarea de cheaguri de sange in tractul urinar.

Data actualizare: 13-11-2013 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 72909

Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK