Aerul poluat, asociat cu afecțiunile renale

©

Autor:

Aerul poluat, asociat cu afecțiunile renale
Dacă până recent se cunoștea faptul că poluarea aerului are un impact negativ asupra inimii și plămânilor, favorizând apariția patologiilor la nivelul acestor organe, un studiu realizat de cercetătorii chinezi și publicat în Journal of the American Society of Nephrology atrage atenția asupra efectelor pe care aerul poluat din zonele urbane le-ar putea avea asupra rinichilor.

Nivelul cel mai ridicat de poluare a aerului se înregistrează în prezent în orașele din China, find o reală problemă de sănătate publică. Pentru a vedea în ce măsură sunt afectați și rinichii, o echipă de cercetători de la Southern Medical University, din Guangzhou, China, a analizat biopsii prelevate de la 71 151 de pacienți din toate grupele de vârstă, din 938 de spitale din 282 de orașe din China, pe o perioadă de 11 ani.

S-a observat că riscul de a dezvolta nefropatia membranoasă, o afecțiune imună a rinichilor care poate duce la insuficiență renală, a crescut anual cu 13% pe durata celor 11 ani, în timp ce proporția altor boli renale a rămas constantă. De asemenea, s-a observat că regiunile cu incidența cea mai mare a nefropatiei membranoase erau cele în care poluarea cu particule fine avea nivelul cel intens.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-03-2019 | creare: 04-07-2016 | Vizite: 2710
Bibliografie
Air pollution linked to increased rates of kidney disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160630214505.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viteza ideală de mers sau pedalat pentru a inhala cât mai puțin aer poluat
  • Alergarea la maraton poate provoca insuficiența renală acută
  • Poluarea auto ucide 10.000 de persoane în fiecare an în Uniunea Europeană
  •