4% din decesele din lumea întreagă sunt cauzate de șederea prelungită pe scaun

©

Autor:

4% din decesele din lumea întreagă sunt cauzate de șederea prelungită pe scaun
Potrivit unui studiu desfășurat de Universitatea San Jorge din Zaragoza în 54 de țări, 3,8% din totalul de decese se datorează faptului că petrecem mai mult de trei ore pe zi stând pe scaun.

În anul 2012, mai multe studii publicate în revista The Lancet au concluzionat că 31% din populație nu respectă recomandările de activitate fizică. Lipsa mișcării este asociată cu boli cronice grave și mortalitate pe toate cauzele, sedentarismul fiind vinovat pentru 6 până 9% dintre decesele din lumea întreagă. În plus, mai multe studii din ultimul deceniu au arătat că numărul de ore petrecute în poziția de șezut crește riscul de deces, indiferent dacă facem exerciții fizice sau nu.

Studiul Universității San Jorge publicat în revista American Journal of Preventive Medicine a estimat proporția de decese cauzate de „efectul scaunului” folosind date din 54 de țări din anul 2002 până în 2011. Peste 60% dintre adulți petrec mai mult de trei ore pe scaun, cu o medie de 4,7 ore. Reducerea cu două ore a timpului petrecut pe scaun (adică cu 50%) ar putea scădea rata mortalității cu 2,3%, deși o relație cauzală nu a putut fi confirmată. Chiar și o reducere de o jumătate de oră ar putea avea un impact important.

Printre teritoriile studiate, numărul cel mai mare de decese cauzate de statul pe scaun s-a observat în regiunile din Pacificul de vest, urmat de țările europene, estul Mediteranei, America și Asia de sud-est. Cele mai mari procente s-au găsit în Liban (11,6%), Olanda (7,6%) și Danemarca (6,9%), iar cele mai mici în Mexic (0,6%), Myanmar (1,3%) și Buthan (1,6%)

Potrivit autorilor, sunt necesare măsuri privind factorii ce determină un stil de viață sedentar, cum ar fi campanii publice care să promoveze un stil de viață activ.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-09-2016 | creare: 26-09-2016 | Vizite: 947
Bibliografie
Sitting for long periods of time is the cause of 4% of deaths worldwide, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160921095237.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Birourile ajustabile, o soluție pentru reducerea sedentarismului la locul de muncă?
  • Statul prelungit aşezat, asociat cu anumite tipuri de cancer
  • A fost creat un dispozitiv care te ajută să îți reglezi postura și respirația
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum