Expunerea precoce la animale poate reduce riscul de alergii și obezitate la copii

©

Autor:

Expunerea precoce la animale poate reduce riscul de alergii și obezitate la copii
Expunerea precoce a copiilor la câini, pisici și alte animale cu blană ar putea influența într-o manieră pozitivă compoziția florei microbiene a sugarilor. Mai exact, conduce la multiplicarea bacteriilor benefice din genul Ruminococcus și Oscillospira, au concluzionat cercetătorii din cadrul Universității Alberta (Canada).

Studii anterioare au asociat Ruminococcus cu reducerea riscului de alergii la copii, respectiv Oscillospira cu diminuarea riscului obezogen. Prin urmare, pe lângă bucuria și camaraderia datorate „prietenilor” patrupezi, rezultatele studiului publicat în jurnalul Microbiom, contribuie cu un plus de efecte pozitive în ceea ce privește sănătatea organismului, în mod particular la copii.

Pentru studiu au fost utilizate datele colectate cu prilejul studiului de cohortă CHILD (Canadian Healthy Infant Longitudinal Development), ce a inclus 746 sugari care s-au născut între anii 2009-2012.
În acest sens, mamele au fost rugate să ofere informații în legătură cu expunerea la animale de companie în cel de-al doilea, respectiv ultimul trimestru de sarcină și primele 3 luni de viață ale sugarului.

Aproximativ 46% dintre acești copii au fost expuși la animale de companie înainte și după naștere, dintre acestea un procent de 70% a fost reprezentat de câini.

Au fost colectate probe fecale de la fiecare sugar în jurul vârstei de 3 luni, fiind analizate în vederea determinării compoziției florei microbiene intestinale. Astfel cercetătorii au remarcat faptul că, micuții expuși la animale cu blană intrauterin și în primele luni de viață au prezentat o microfloră bacteriană de 2 ori mai abundentă în tulpini din genul Ruminococcus și Oscillospira, comparativ cu sugarii care nu au fost expuși la animale de companie.

Descoperirile au ramas valabile implicit după ajustarea datelor statistice în funcție de: tipul nașterii, naturale sau prin cezariană, administrarea antibioticelor la naștere și perioada în care sugarul a fost alăptat, factori care ar putea influența de asemenea compoziția microbiomului intestinal.

Mai mult decât atât, cercetătorii au observat faptul că, expunerea în sarcină la animale cu blană reduce șansele de transmitere pe cale vaginală a Streptococului de tip B de la mamă la nou-născut, în momentul nașterii. Infecția cu Streptococ de grup B este frecvent asociată cu sepsisul, pneumonia și meningita la nou-născuți, deși aceasta poate fi prevenită prin testarea, respectiv administrarea intravenoasă de antibiotice intrapartum a femeilor purtătoare.

Rezultatele acestui studiu susțin datele existente cu privire la beneficiile pe care animăluțele de companie le au asupra sănătății copiilor, în acest caz asupra riscului atopic și metabolic, de obezitate, probleme majore la ora actuală de sănătate publică, mai ale la copii. Prin urmare, merită să fie evaluate amănunțit prin intermediul unor cercetări mai ample.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 04-05-2019 | creare: 14-04-2017 | Vizite: 1556
Bibliografie
Pets alter infants' microbiota to lower risk of allergies, obesity, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/316836.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nutriția de precizie și genetica obezității
  • Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil
  • Prevenția obezității începe înainte de concepție
  •