Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice

Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice

©

Autor:

Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice
Cercetătorii au explorat modul în care acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt (SCFA) influenÈ›ează riscul de boli cardiometabolice prin interacÈ›iunea cu parametrii de adipozitate È™i dieta individului. Cercetătorii au efectuat un studiu transversal pe 77 de bărbaÈ›i È™i femei sănătoÈ™i, non-obezii, cu vârste între 30 È™i 45 de ani, analizând concentraÈ›ia de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt în materiile fecale È™i măsurând compoziÈ›ia corporală, inclusiv indicatori avansaÈ›i de adipozitate abdominală È™i parametri biochimici.
Acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt sunt cunoscuÈ›i pentru prevenirea acumulării de grăsimi în È›esutul adipos, indicând o corelaÈ›ie negativă cu parametrii de adipozitate. Studiul a examinat relaÈ›ia dintre dieta participanÈ›ilor, inclusiv aportul de fibre dietetice, È™i nivelurile de acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt, utilizând analiza cromatografiei lichide cu spectrometrie de masă în tandem.

Rezultatele au arătat o corelaÈ›ie negativă între anumiÈ›i acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt È™i raportul È›esutului adipos visceral/subcutanat, indicele de masă corporală (IMC) È™i procentul de grăsime la femei, iar la bărbaÈ›i, doar acizii propionic È™i butiric au prezentat o asociere negativă semnificativă cu circumferinÈ›a taliei. A fost observată È™i o corelaÈ›ie pozitivă între acidul valeric È™i procentul de apă corporală totală È™i masa fără grăsime.

Studiul a constatat că un aport mai mare de fibre dietetice a fost asociat cu niveluri crescute ai anumitor acizi graÈ™i cu lanÈ› scurt, confirmând că microbiota intestinală sintetizează SCFAs folosind fibrele dietetice. Nu s-a putut stabili o legătură clară între somn, activitatea fizică È™i acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt, necesitând cercetări suplimentare.

În concluzie, dieta, mai ales fracÈ›ia solubilă a fibrelor dietetice, are o legătură directă cu acizii graÈ™i cu lanÈ› scurt, care contribuie la reducerea riscului de obezitate È™i, implicit, la scăderea riscului de boli cardiometabolice. Studiul subliniază importanÈ›a acizilor graÈ™i cu lanÈ› scurt în modularea riscului de boli cardiometabolice prin interacÈ›iunea cu dieta È™i parametrii de adipozitate.

sursa: News Medical
foto: Net Vector/Shutterstock.com

Data actualizare: 22-01-2024 | creare: 22-01-2024 | Vizite: 524
Bibliografie
How do SCFAs modulate cardiometabolic risk in normal-weight adults?, link: https://www.news-medical.net/news/20240118/How-do-SCFAs-modulate-cardiometabolic-risk-in-normal-weight-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu creÈ™te riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creÈ™terea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum