Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice

©

Autor:

Acizii grași cu lanț scurt modulează riscul de boli cardiometabolice
Cercetătorii au explorat modul în care acizii grași cu lanț scurt (SCFA) influențează riscul de boli cardiometabolice prin interacțiunea cu parametrii de adipozitate și dieta individului. Cercetătorii au efectuat un studiu transversal pe 77 de bărbați și femei sănătoși, non-obezii, cu vârste între 30 și 45 de ani, analizând concentrația de acizi grași cu lanț scurt în materiile fecale și măsurând compoziția corporală, inclusiv indicatori avansați de adipozitate abdominală și parametri biochimici.
Acizii grași cu lanț scurt sunt cunoscuți pentru prevenirea acumulării de grăsimi în țesutul adipos, indicând o corelație negativă cu parametrii de adipozitate. Studiul a examinat relația dintre dieta participanților, inclusiv aportul de fibre dietetice, și nivelurile de acizi grași cu lanț scurt, utilizând analiza cromatografiei lichide cu spectrometrie de masă în tandem.

Rezultatele au arătat o corelație negativă între anumiți acizi grași cu lanț scurt și raportul țesutului adipos visceral/subcutanat, indicele de masă corporală (IMC) și procentul de grăsime la femei, iar la bărbați, doar acizii propionic și butiric au prezentat o asociere negativă semnificativă cu circumferința taliei. A fost observată și o corelație pozitivă între acidul valeric și procentul de apă corporală totală și masa fără grăsime.

Studiul a constatat că un aport mai mare de fibre dietetice a fost asociat cu niveluri crescute ai anumitor acizi grași cu lanț scurt, confirmând că microbiota intestinală sintetizează SCFAs folosind fibrele dietetice. Nu s-a putut stabili o legătură clară între somn, activitatea fizică și acizii grași cu lanț scurt, necesitând cercetări suplimentare.

În concluzie, dieta, mai ales fracția solubilă a fibrelor dietetice, are o legătură directă cu acizii grași cu lanț scurt, care contribuie la reducerea riscului de obezitate și, implicit, la scăderea riscului de boli cardiometabolice. Studiul subliniază importanța acizilor grași cu lanț scurt în modularea riscului de boli cardiometabolice prin interacțiunea cu dieta și parametrii de adipozitate.

sursa: News Medical
foto: Net Vector/Shutterstock.com

Data actualizare: 22-01-2024 | creare: 22-01-2024 | Vizite: 282
Bibliografie
How do SCFAs modulate cardiometabolic risk in normal-weight adults?, link: https://www.news-medical.net/news/20240118/How-do-SCFAs-modulate-cardiometabolic-risk-in-normal-weight-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum