Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2

©

Autor:

Includerea proteinelor din zer în dietă ar putea fi benefică în managementul diabetului zaharat tip 2

În cadrul întâlnirii anuale a Societății de Endocrinologie (Boston) din 2016, a fost lansată o ipoteză cu privire la rolul proteinelor din zer în buna gestionare a diabetului zaharat tip 2 prin intermediul dietei.
 
Studiul a fost realizat pe un eșantion randomizat format din 48 de participanți supraponderali și obezi, cu diabet zaharat tip 2 și care au fost împărțiți în 3 grupuri, în funcție de compoziția micului dejun. Astfel, un grup a consumat un mic dejun consistent, hiperproteic, conținând proteine din zer sub formă de concentrate pentru shake-uri, iar al doilea grup a consumat proteine provenind din ouă, soia și ton. Cel de-al treilea a avut un mic dejun hiperglucidic.

Rezultatele preliminarii după 12 săptămâni de urmărire au semnalat o reducere  în greutate semnificativă în cadrul grupului care a consumat proteine din zer, de 7,6 kg, comparativ cu cel de-al doilea grup care a înregistrat o scădere ponderală de 6,1 kg. Media pierderii în greutate în grupul care a consumat un mic dejun bogat în carbohidrați a fost cea mai mică, de 3,1 kg. (1)

Se consideră că proteinele din zer induc un grad mai mare de sațietate datorită supresiei hormonului numit ghrelină (hormonul care stimulează senzația de foame și consecutiv ingestia alimentară) și previn variațiile glicemiei post-prandiale la persoanele obeze care suferă de diabet zaharat tip 2.

Cu toate acestea, nu trebuie pierdute din vedere valoarea nutrițională și varietatea de nutrienți, dincolo de conținutul bogat în proteine, pe care alimentele precum oul, tonul și produsele din soia le aduc în organism.

Diabetul zaharat tip 2 reprezintă o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, în continuă ascensiune, numărul persoanelor suferinde de această afecțiune crescând de la 108 milioane în anul 1980 până la 422 milioane în anul 2014, potrivit unui meta-studiu publicat în jurnalul The Lancet. (2)

Situația este extrem de îngrijorătoare și în România, estimându-se un număr de 1,750,000 (11,6%) de persoane afectate de diabet zaharat tip 2, iar circa 16,5% dintre adulți au prediabet, conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR). (3)

Având în vedere prevalența semnificativă a acestei patologii la nivel mondial și a poverii socio-economice impusă de tratamentul acesteia, identificarea și implementarea unor noi terapii dietetice, non-farmacologice sunt binevenite. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru formularea unor recomandări specifice ale consumului de proteine din zer ca metodă de gestionare a diabetului zaharat tip 2. Data actualizare: 08-04-2016 | creare: 08-04-2016 | Vizite: 2080
Bibliografie
(1) From ENDO 2016: Large Whey Protein Breakfast May Help Manage Type 2 Diabetes, link: https://endocrinenews.endocrine.org/3697-2/
(2) Worldwide trends in diabetes since 1980: a pooled analysis of 751 population-based studies with 4·4 million participants, link: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2816%2900618-8/abstract
(3) Studiul PREDATORR: Aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat, link: https://www.societate-diabet.ro/comunicat%20rezultate%20PREDATORR%20-%2021%20mai%202014.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care muncesc mult peste norma obișnuită au un risc mai mare de diabet
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum