Acțiunea directă asupra creierului ar putea inversa efectele depresiei
Autor: Airinei Camelia

Se știe că la o persoană ce prezintă depresie sau simptome depresive creierul suferă anumite transformări, însă nu se știe cu exactitate dacă aceste modificări structurale cauzează sau sunt cauzate de boala psihică.
Un nou studiu publicat în revista Neuron cercetează tratamentul depresiei printr-o nouă tehnică de intervenție directă asupra creierului. Cercetătorii au indus șoarecilor o activitate cerebrală anormală, similară depresiei, apoi au manipulat diverse circuite din creier și au reușit să controleze și să inverseze efectele. Tehnica presupune implantarea unor electrozi în patru zone-cheie ale creierului - cortexul prefrontal și trei subzone ale sitemului limbic: nucleus accumbens, aria ventral tegmentală și amigdala.
Șoarecii au fost supuși unor situații stresante în mod repetat, ceea ce a dus la un comportament depresiv. Stresul a alterat legăturile între zonele creierului după un anumit tipar, ceea ce a permis crearea unui model de depresie. Stimulând zonele amintite anterior, oamenii de știință au reușit să facă reversibile aceste alterări, restaurând comunicarea normală în creier. Astfel, șoarecii au revenit la un comportament normal. Este pentru prima dată când s-a demonstrat o paralelă între un model al depresiei și o rețea neurală funcțională.
Aceste legături cauzale între stres, conexiunile neurale și depresie fac posibilă manipularea circuitelor din creier pentru a face reversibile stările psihice, cel puțin la șoareci pentru început.
Sursa: IFLScience
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Cine ma poate ajuta cu un sfat?
- Perfectionism? Tulburare.Confuzie.Depresie
- Nu-mi revin nicicum
- Nevroza anxioasa
- Nu stiu cum sa procedez, cine imi poate da un sfat ?
- Ajutati-ma, nu stiu cum sa-mi ajut iubitul?e un tip depresiv!
- Probleme de la stres, depresii
- Depresie... cum as putea iesi din starea asta?
- Cum pot sa scap de depresie?
- Simptomele unei depresii?