Activitățile interactive prin intermendiul ecranelor au un impact negativ asupra somnului la adolescenți

©

Autor:

Activitățile interactive prin intermendiul ecranelor au un impact negativ asupra somnului la adolescenți
Un studiu recent arată că angajarea interactivă în activități precum trimiterea de mesaje text prietenilor sau jocurile video influențează negativ durata și calitatea somnului adolescenților, mai mult decât timpul pasiv petrecut în fața ecranului, cum ar fi vizionarea televizorului.
Cercetătorii au descoperit că adolescenții de 15 ani care folosesc ecrane pentru a comunica cu prietenii sau pentru a juca jocuri video în ora dinaintea somnului au nevoie de 30 de minute în plus pentru a adormi, comparativ cu cei care nu au parte de timp interactiv la ecran înainte de culcare.

Pentru fiecare oră suplimentară pe care adolescenții o petrec jucând jocuri video în timpul zilei, adormirea lor este întârziată cu aproximativ 10 minute. David Reichenberger, autorul principal al studiului, subliniază că pierderea chiar și a 15 minute de somn este semnificativă pentru un copil, afectând nu doar performanța școlară, dar și sănătatea mintală, reglarea emoțiilor și risc crescut de obezitate.

Echipa a evaluat activitățile zilnice bazate pe ecran a 475 de adolescenți prin sondaje zilnice timp de trei sau mai multe zile. Au fost folosite accelerometre pentru a măsura durata somnului adolescenților pe parcursul unei săptămâni.

Adolescenții au petrecut în medie două ore pe zi comunicând cu prietenii prin email, mesagerie instant, text sau rețele sociale și aproximativ 1,3 ore pe zi jucând jocuri video. Ceilalți au urmărit televiziunea sau videoclipuri pentru aproximativ 1,7 ore pe zi. Cei care au comunicat sau au jucat jocuri pe un dispozitiv în ora dinaintea culcării au pierdut cel mai mult somn, cu o întârziere de aproximativ 30 de minute a adormirii.

Nu s-au găsit asocieri semnificative între activități pasive la ecran, cum ar fi navigarea pe internet și vizionarea televiziunii, și somn.

Prof. Anne-Marie Chang, coautor al studiului, sugerează că părinții ar putea lua în considerare limitarea activităților interactive la ecran, în special în ora dinaintea culcării, pentru a proteja somnul adolescenților.

Studiul pune în evidență importanța monitorizării tipului de activități la ecran și momentul zilei în care acestea sunt efectuate, pentru a proteja și îmbunătăți calitatea somnului adolescenților.

sursa: News Medical
foto: CanStock Photo

Data actualizare: 14-12-2023 | creare: 14-12-2023 | Vizite: 267
Bibliografie
Interactive screen-based activities impact sleep health of adolescents, link: https://www.news-medical.net/news/20231213/Interactive-screen-based-activities-impact-sleep-health-of-adolescents.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul poate fi de vină atunci când adolescenții își pierd plăcerea de a trăi
  • Îmbunătățirea calității somnului în rândul adolescenților
  • Somnul slab, asociat cu un risc crescut de depresie la adolescenți
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum