Distrofii corneene anterioare

©

Autor:

Distrofii corneene anterioare
Distrofiile corneene anterioare includ:
 • distrofia Cogan
 • distrofia Meesmann sau distofia epiteliala juvenila ereditara
 • distrofia inelara Reis-Bücklers

Distrofia Cogan

Acest tip de distrofie corneeana este cunoscuta si sub denumirea de distrofia microchistica sau distrofia in harta sau in picatura. Pete de culoare gri sau microchisturi pot fi observate prin retroiluminare in stratul epitelial central. Liniile in functie de grosime si dispunere dau aspectul de amprenta sau harta geografica. Anatomopatologic s-au evidentiat urmatoarele aspecte:
 • depunerea unui material fibrilar intre membrana Bowman si membrana bazala a epiteliului,
 • ingrosarea multilaminara a membranei bazale care da aspectul de amprenta,
 • celule epiteliale cu microchisturi.

Simptomatologia cuprinde pe langa scaderea acuitatii vizuale, fenomene iritative periodice (durere, fotofobie, senzatie de corp strain, lacrimare) datorita eroziunilor corneene superficiale recidivante care se intalnesc la 10 % din bolnavii cu aceata distrofie. Manifestarile clinice apar dupa varsta de 30 de ani.

Tratamentul este unul de intretinere, fara rezultate deosebite. Se recomanda administrarea de trofice corneene (sub forma de instilatii sau unguente), folosirea lentilelor de contact si indepartarea epiteliului distrus.

Distrofia Meesmann sau distofia epiteliala juvenila ereditara

Este o afectiune cu transmitere autosomal dominanta care apare in primii doi ani de viata, manifestandu-se printr-o usoara scadere a acuitatii vizuale si fenomene iritative.

Leziunile constau in mici opacitati punctiforme si vezicule epiteliale localizate in dreptul fantei palpebrale si vizibile prin retoiluminare. Microscopic s-a observat vacuolizarea celulelor epiteliale, ingrosarea epiteliului si existenta unor prelungiri in stratul bazal al epiteliului de dinspre membrana bazala. Keratoplastia lamelara se impune in cazurile cu scadere importanta a vederii.

Distrofia inelara Reis-Bücklers

Este o distrofie corneeana cu transmitere autosomal dominanta care intereseaza indeosebi membrana Bowman si se manifesta in primii ani de viata ai copilului.

Modificarile observate constau in opacitati corneene centrale superficiale cu aspect de harta geografica si opacitati inelare neregulate subepitelial. Cicatrici epiteliale neregulate se formeaza in urma eroziunilor repetate si impreuna cu edemul stromei subjacente contribuie la aparitia tulburarilor de vedere. Exista zone intregi in care membrana bazala epiteliala si membrana Bowman lipsesc. Aspectul de opacitati subepiteliale este dat de tesutul fibrocelular care inlocuieste membrana Bowman.

Tratamentul chirurgical constand in keratoplastie lamelara sau perforanta este grevat de reaparitia leziunilor la nivelul grefonului.

Data actualizare: 07-03-2014 | creare: 17-04-2009 | Vizite: 8651
Bibliografie
Tratat de oftalmologie, sub redactia Paul Cernea, Edit medicala 2002, distrofii corneene anterioare pag. 359- 361
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Corneea dezvoltată din propriile celule ar putea fi o soluție la deficiențele de vedere
 • Administrarea antibioticelor oftalmologice intracornean
 • Curiozitate: cum cresc ochii?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum