Alegerile alimentare ale taților au efecte de lungă durată asupra sănătății copiilor

©

Autor:

Alegerile alimentare ale taților au efecte de lungă durată asupra sănătății copiilor
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Queensland și de la Mater Research, denumit Queensland Family Cohort, a descoperit o necesitate crescută de transmitere a unor informații esențiale pentru viitorii părinți în legătură cu dieta lor și corelațiile acesteia cu sănătatea copiilor. Echipa a examinat datele furnizate de aproximativ 200 de cupluri despre alimentația lor în urma prezentării acestora la Mater Mothers‘ Hospital din Brisbane, între 2018 și 2021, pentru îngrijiri prenatale.
Vicki Clifton, profesor la Universitatea din Queensland și autor al studiului, afirmă că cercetarea a constatat că aportul alimentar al femeilor însărcinate este puternic influențat de alegerile dietetice ale partenerilor acestora. Acest fapt este important deoarece obiceiurile părinților din primele 1000 de zile de viață a copilului, chiar de la concepție, influențează traiectoriile de dezvoltare ale bolilor cronice ale acestora în viitor.

Conform cercetătorilor, o alimentație sănătoasă în timpul sarcinii asigură copiilor o bază importantă pentru dezvoltarea armonioasă din timpul vieții, însă există un număr crescut de femei însărcinate care nu urmează recomandările dietetice australiene. Clifton menționează faptul că cercetarea propune o mai bună educație dietetică și asistență suplimentară pentru părinți, ce ar putea duce la îmbunătățirea obiceiurilor alimentare ale acestora. Acest lucru, la rândul său, are potențialul de a determina o stare de sănătate crescută a nou-născutului și un risc redus de îmbolnăvire în viața adultă.

Shelley Wilkinson, unul dintre autorii studiului, afirmă că, în prezent, există foarte puține cercetări cu privire la rolul pe care îl joacă tații în alimentația unei femei însărcinate. Aceasta atenționează părinții că, în afara factorilor precum educația, venitul și indicele de masă corporală, care sunt determinanți pentru dieta mamelor, și partenerii lor influențează alegerile nutriționale ale acestora. Studiul a evidențiat că un procent de 41% dintre femei respectă recomandările asociate consumului zilnic de fructe, în timp ce 28% consumă o cantitate suficientă de legume. Prin comparație, procentele corespunzătoare partenerilor acestora sunt de aproximativ 31% și 15%, respectiv.

Studiul a inclus și testimonialul unei mame a patru copii, ce a afirmat că, în timpul sarcinii, alegerile alimentare ale partenerului au influențat dieta acesteia. De asemenea, acesta a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Universitatea din Newcastle, Universitatea din Wollongong și Universitatea din Southampton.

sursa: News Medical
foto: The Holohan family. Credit: Vicki Holohan

Data actualizare: 07-04-2022 | creare: 07-04-2022 | Vizite: 305
Bibliografie
Fathers’ food choices have a lasting effect on future health of unborn children, link: https://www.news-medical.net/news/20220404/Fatherse28099-food-choices-have-a-lasting-effect-on-future-health-of-unborn-children.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: