Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase

Alimentele fără gluten pot avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase
Un studiu recent publicat în revista științifică Nature Communications a descoperit că o dietă cu un conținut redus de gluten ajută la reducerea balonării și are un efect ușor de slăbire. (1)
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au observat aceste lucruri într-un studiu care a analizat efectele unui consum redus de gluten în cazul persoanelor sănătoase.

Experimentele au urmărit 60 adulți timp de câteva luni după cum urmează: în primele opt săptămâni au consumat o cantitate redusă de gluten (2 g pe zi), următoarele șase săptămâni au consumat gluten în mod normal (12 g pe zi) iar în ultimele opt săptămâni au consumat un surplus de gluten (18 g pe zi). Dietele zilnice aveau un număr echilibrat de calorii și substanțe nutritive, însă calitatea fibrelor consumate a diferit întru câtva. (2)

Cercetătorii implicați în studiu cred că efectele benefice asupra balonării nu sunt datorate doar cantității de gluten ingerate și ci calității fibrelor consumate. Astfel, fibrele din grâu și secară au o calitate inferioară fibrelor din legume, orez brun, ovăz și quinoa.

Momentan, o dietă cu un conținut redus de gluten este urmată de maximum 20% dintre oameni, acest obicei alimentar fiind datorat problemelor gastrointestinale (în special în cazul bolnavilor de boala inflamatorie intestinală și sindromul intestinului iritabil).

Deși o cantitate mai mică de gluten ar putea avea beneficii chiar și pentru persoanele sănătoase, oamenii de știință avertizează că alimentele din comerț gluten-free sunt lipsite de fibrele esențiale unei bune digestii și sugerează producerea unor produse cu un conținut redus de gluten dar care să conține substanțe nutritive. (3)

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 04-12-2018 | creare: 04-12-2018 | Vizite: 79
Bibliografie
1. Should you eat a low-gluten diet? https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181115115340.htm
2. A low-gluten diet induces changes in the intestinal microbiome of healthy Danish adults. https://www.nature.com/articles/s41467-018-07019-x
3. Health Benefits and Adverse Effects of a Gluten-Free Diet in Non–Celiac Disease Patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.