Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

©

Autor:

Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

Persoanele care nu pot tolera glutenul - o proteină care se găsește în grâu, secară și orz - au nevoie să consume produsele fără gluten. Cu toate acestea, în prezent, nu mai vorbim doar de o necesitate, ci este un nou trend de a mânca sănătos. Oamenii au trecut la diete fără gluten pentru a pierde în greutate, pentru a stimula energia, pentru a trata autismul sau pentru a se simți în general mai sănătoși.

Ce efecte are glutenul asupra organismului?

Persoanele cu boală celiacă nu pot tolera glutenul, nici măcar în cantități mici. Doar 50 de miligrame de proteină este suficientă pentru a provoca probleme. (1) La persoanele cu boală celiacă, glutenul declanșează un răspuns imunitar care dăunează mucoasei intestinului subțire. Acesta poate interfera cu absorbția nutrienților din alimente, poate provoca o serie de simptome și poate duce la alte probleme precum osteoporoza, infertilitatea, leziunile nervilor și convulsii.

Simptomele obișnuite includ diareea sau constipația, vărsăturile și pierderea în greutate, malnutriția, anemia (niveluri scăzute ale hematiilor), oboseala, dureri articulare, depresie, balonare și durere de stomac.

Boala celiacă poate fi diagnosticată cu un test de sânge pentru a verifica prezența anticorpilor împotriva unei proteine numite transglutaminază tisulară. O biopsie a intestinului confirmă diagnosticul.

Adoptarea unei diete fără gluten

În prezent, un stil de viață fără gluten a devenit una dintre cele mai populare tendințe dietetice. Potrivit cercetătorilor, 63% dintre persoanele care urmează aceste diete cred că își pot îmbunătăți sănătatea fizică sau psihică. Milioanele de persoane se angajează în această dietă, în ciuda unei nevoii medicale, motiv pentru care pot apărea mai multe riscuri decât beneficii.

O concepție greșită este că o dietă fără gluten este mai sănătoasă, chiar și pentru persoanele care nu au motive medicale să o urmeze. Uneori, persoanele care urmează o dietă fără gluten mănâncă produse care substituie alimentele cu gluten, dar, care nu conțin aceleași vitamine și minerale. (2) De aceea este important să adaugi o varietate de boabe fără gluten, inclusiv amarant, hrișcă, mei și quinoa, pentru a te asigura că obții vitaminele de care ai nevoie.

De asemenea, dorința de a slăbi este motivul greșit pentru a adopta o dietă fără gluten. Așa cum s-a observat cu alte diete, oricine poți slăbi atunci când încetează să consume un grup de alimente, însă această restricție trebuie să fie constantă. (3) O dietă fără gluten nu este ușor de respectat și te expune riscului de a avea diverse deficiențe nutriționale. Există modalități mult mai sănătoase și mai ușoare de a slăbi decât a urma a dietă fără gluten.

Un argument cheie în rândul adepților dietelor fără gluten a fost ideea că glutenul poate promova inflamația chiar și la cei fără boală celiacă, astfel că eliminarea acesteia ar putea reduce ateroscleroza și morbiditatea cardiacă asociată.

În 2017, o lucrare publicată în BMJ a testat direct această teorie accesând datele dietetice din cadrul Nurses‘ Health Study and the Health Professionals Follow-up Study. (4)

Realizat pe un eșantion de peste 100.000 de participanți fără boală celiacă, care au fost urmăriți pe o perioadă de peste 25 de ani, aceștia au raportat că includerea în dietă a alimentelor care conțin gluten nu a fost asociată în mod semnificativ cu riscul de boli coronariene. De fapt, cei care au raportat cea mai mică cantitate de aport de gluten au avut o o probabilitate mai mare de boli coronariene.

Dacă suspectezi că suferi de boală celiacă sau sensibilitate la gluten, cel mai bine este să te adresezi unui medic, înainte de a adopta o dietă fără gluten Odată ce o persoană evită glutenul pentru o perioadă, devine dificil de stabilit dacă are boală celiacă, sensibilitate la gluten sau nu.


Data actualizare: 14-10-2019 | creare: 14-10-2019 | Vizite: 920
Bibliografie
1.Going gluten-free just because? Here’s what you need to know. Url: https://www.health.harvard.edu/blog/going-gluten-free-just-because-heres-what-you-need-to-know-201302205916
2. Three reasons to go gluten free and three reasons not to. Url: https://oregon.providence.org/forms-and-information/t/three-reasons-to-go-gluten-free-and-three-reasons-not-to/
3. Is a Gluten-Free Diet Right for You? Url: https://www.yalemedicine.org/stories/gluten-sensitive-or-intolerant/
4. Five Reasons to Avoid Going Gluten-Free (If You Don't Have Celiac Disease). Url: https://www.medscape.com/viewarticle/892520
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Beneficiile făinii de nucă în pâinea fără gluten
  • Dieta fără gluten - întotdeauna o opțiune sănătoasă pentru femei?
  •