META-ANALIZĂ: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

©

Autor:

META-ANALIZĂ: Beneficii vs. riscuri ale porumbului modificat genetic

Plantele de cultură modificate genetic nu doar că au eficientizat producția din punct de vedere agronomic, toxicologic și al impactului asupra mediului, dar ar putea constitui un avantaj pentru sănătatea umană. Aceasta a fost concluzia unei meta-analize publicate în Scientific Reports de o echipă de cercetători condusă de Elisa Pelegrino din cadrul Institute of Life Science (Italia).


În cadrul cercetării au fost analizate 6,006 studii tip peer-review cu privire la siguranța porumbul modificat prin inginerie genetică publicate din 1996, anul când a fost comercializat pentru prima dată, până în 2016. În română peer-review înseamnă sistem de evaluare colegială care permite evaluarea unor lucrări științifice de către profesioniști din același domeniu. În total, doar 76 astfel de studii au respectat standardele de includere în cercetare.

  • Potrivit rezultatelor cercetării, porumbul obținut prin inginerie genetică a crescut randamentul culturilor cu 5.6-24.5% comparativ cu varianta convențională.
  • În cazul porumbului modificat genetic s-au constatat concentrații semnificativ mai reduse de micotoxine (-28.8%), fumonisin (-30.6%), respectiv tricotecen (-36.5%), metaboliți produși de fungi, având caracter toxic și carcinogenic la oameni și animale.
  • De asemenea, nu s-au observat diferențe statistic semnificative cu privire la calitatea cerealelor produse prin inginerie genetică și cele convenționale, mai precis în legătură cu conținutul în proteine, lipide, fibre etc.
  • Autorii studiului au precizat că unele studii au remarcat inclusiv reducerea ingredientelor active din ierbicide și insecticide cu 10.1%, respectiv 45.2%, în favoarea porumbului modificat genetic.


Siguranța alimentelor obținute cu ajutorul biotehnologiei rămâne în continuare un subiect delicat și controversat care a condus la interzicerea culturilor modificate genetic în 38 de țări din întreaga lume, inclusiv 19 de pe continentul european.

În prezent cultivarea plantelor obținute prin inginerie genetică – soia, porumb, canola, bumbacul, etc. -  este în continuă ascensiune, crescând de la 1.7 milioane hectare în 1996 la 185.1 milioane hectare în 2016, echivalentul a 12% din suprafața cultivabilă la nivel global.

Sursa: IFLScience!

Data actualizare: 23-03-2019 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 928
Bibliografie
(1) GM Crops Found To Increase Yields And Reduce Harmful Toxins In 21 Years Of Data, link: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/gm-crops-found-to-increase-yields-and-reduce-harmful-toxins-in-21-years-of-data/
(2) Impact of genetically engineered maize on agronomic, environmental and toxicological traits: a meta-analysis of 21 years of field data, link: https://www.nature.com/articles/s41598-018-21284-2
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.