Alimentele ultraprocesate au un impact alarmant asupra sănătății noastre

©

Autor:

Alimentele ultraprocesate au un impact alarmant asupra sănătății noastre
Un studiu publicat în revista Atherosclerosis examinează impactul consumului de alimente ultraprocesate (UPF) asupra factorilor de risc cardiometabolic (CMR). Studiul investighează modul în care modificările consumului de alimente ultraprocesate influențează diverși factori, cum ar fi indicele de masă corporală, tensiunea arterială, nivelurile glicemiei și colesterolul.
Contextul evidențiază prevalența în creștere a bolilor cardiovasculare și creșterea factorilor de risc cardiometabolic, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea și colesterolul ridicat. Alimentele ultraprocesate - supuse unei procesări industriale extinse, au fost asociate cu o calitate mai scăzută a dietei și un risc crescut de boli cardiovasculare.

Studiul analizează datele din studiul PREDIMED-Plus, un studiu clinic randomizat axat pe prevenirea bolilor cardiovasculare. Participanții au fost recrutați din centre spaniole și au avut factori de risc pentru sindromul metabolic. Datele privind aportul alimentar au fost colectate prin interviuri și validate cu ajutorul unui chestionar privind frecvența alimentelor.

Descoperirile indică faptul că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu circumferința taliei, greutatea, tensiunea arterială, nivelurile glicemiei și trigliceridele crescute. Studiul dezvăluie, de asemenea, că reducerea consumului de alimente ultraprocesate a fost legată de aderarea la dieta mediteraneană și de alte intervenții.

Studiul concluzionează că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este strâns corelat cu obezitatea, hipertensiunea și profilurile lipidice nefavorabile. Cu toate acestea, există limitări ale studiului, cum ar fi caracteristicile specifice ale cohortei și sistemul de clasificare utilizat pentru alimentele ultraprocesate.

În ansamblu, studiul reafirmă impactul negativ al consumului de alimente ultraprocesate asupra factorilor de risc cardiometabolic și evidențiază importanța intervențiilor dietetice în prevenirea bolilor cardiovasculare.

sursa: News Medical
foto: aquariagirl1970 / Shutterstock.com

Data actualizare: 12-06-2023 | creare: 12-06-2023 | Vizite: 281
Bibliografie
New study reveals alarming impact of ultra-processed foods on cardiometabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20230611/New-study-reveals-alarming-impact-of-ultra-processed-foods-on-cardiometabolic-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbii non-bacterieni din intestinele umane influențează metabolismul alimentelor procesate
  • Alimentele procesate ar promova infecţii cronice care pot duce la afecţiuni precum diabetul
  • Cum poate afecta memoria consumul de alimente ultraprocesate
  •