Analiza disruptorilor endocrini din apele reziduale

©

Autor:

Analiza disruptorilor endocrini din apele reziduale

Un nou studiu al cercetătorilor de la Institut national de la recherche scientifique (INRS) arată că gestionarea mai atentă a poluanților precum disruptorii endocrini poate fi o modalitate eficientă de a proteja mediul.
Conform profesorului Valérie Langlois, în întreaga lume există un interes în vederea obținerii unor modalități de urmărire a nivelelor de disruptori endocrini, aceste metode putând chiar identifica proveniența contaminării dintr-o anumită zonă, fie că este vorba de medii agricole, spitalicești, municipale sau industriale.

 

Cercetătorii au colaborat cu parteneri locali pentru a monitoriza apa potabilă și cea reziduală, cu scopul obținerii unei planificări a potențialelor modificări de infrastructură ce ar putea avea efecte benefice asupra acestor fenomene. Spre deosebire de numeroase tehnici actuale care testează diverse inovații pe pești, inovația cercetătorilor nu implică testarea pe animale. În schimb, abordarea acestora utilizează linii celulare umane, modificate genetic în laborator pentru a deveni sensibile la anumiți hormoni.

 

Julie Robitaille, doctorand în științele apei, afirmă că, atunci când un disruptor endocrin activează receptorii de pe celulele în cauză, acestea emit o lumină slabă, astfel putând fi determinat posibilul risc pe care apele reziduale l-ar putea reprezenta un pentru sistemul endocrin uman. Cu toate acestea, Robitaille menționează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a afla modul exact în care descoperirile obținute în urma analizei pe animale acvatice se poate traduce în informații despre reacțiile organismului uman la acestea.

 

Provocarea pe care apelor reziduale o produc este bazată pe „cocktailul” de disruptori endocrini pe care aceasta îi conține. Conform doctorandei, nu este suficientă analiza unui mic grup de astfel de agenți, deoarece ei pot avea consecințe fundamental diferite în combinație cu alte substanțe chimice. Pentru a testa efectele amestecului de poluanți, cercetătorii au apelat la teste biologice acvatice, folosind analizele pentru a evalua reacțiile liniilor celulare la expunerea la mostre de apă reziduală.

 

Pentru a demonstra eficiența acestui tip de abordare, Robitaille a folosit multiple tehnici de analiză, una dintre acestea implicând realizarea unui inventar al tuturor instrumentelor disponibile autorităților de reglementare. În plus, aceasta a realizat analiza în colaborare cu membri ai ICEDA.

sursa: Science Daily
foto: Institut national de la recherche scientifique


Data actualizare: 19-04-2022 | creare: 19-04-2022 | Vizite: 186
Bibliografie
Measuring endocrine disruptors in wastewater, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220412095311.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perturbatorii endocrini și schimbările climatice: o amenințare majoră asupra sănătății copiilor, subliniază un studiu recent
  • Expunerea prenatală la perturbatori endocrini influențează greutatea ulterioară a copilului
  •