Perturbatorii endocrini și schimbările climatice: o amenințare majoră asupra sănătății copiilor, subliniază un studiu recent

©

Autor:

Perturbatorii endocrini și schimbările climatice: o amenințare majoră asupra sănătății copiilor, subliniază un studiu recent
Sănătatea copiilor suferă cel mai mult în urma schimbărilor climatice și a substanțelor chimice nocive regăsite în mediu, iar cea mai recentă preocupare majoră a domeniului medical a devenit potențialul acestor substanțe de a perturba funcția endocrină. O nouă lucrare de cercetare, publicată în jurnalul Global Pediatrics, aduce în atenție acest subiect și subliniază necesitatea unei abordări proactive și aprofundate în ceea ce privește această problemă urgentă.
Substanțe chimice care pot interfera cu sistemul endocrin al organismului uman și al altor organisme, denumite perturbatori endocrini (EDC-uri), pot fi întâlniți într-o varietate de produse și substanțe din mediul înconjurător, inclusiv în pesticide, substanțe chimice industriale, aditivi alimentari, plastic, cosmetice și produse de igienă personală. Din cele aproximativ 140.000 de substanțe chimice produse în prezent, 800 sunt încadrate drept EDC-uri, însă puține dintre ele au fost studiate în detaliu.

Deși consumul oral de EDC-uri este considerat principalul și cel mai important mod de expunere, perturbatorii endocrini pot pătrunde în organism inclusiv pe calea aerului sau chiar prin piele. Materialele care intră în contact cu alimentele, reprezintă, de asemenea, o sursă esențială de expunere la EDC-uri, fiind prezente pe parcursul întregului lanț alimentar, de la producție până la servirea alimentelor.

Experții din domeniul sănătății recomandă medicilor pediatri să se familiarizeze cu problemele de sănătate legate de mediu, pentru a putea contribui la reducerea expunerii copiilor la aceste substanțe nocive. De asemenea, declară autorii, „medicii pediatri sunt îndemnați să aibă un rol activ în identificarea bolilor asociate cu schimbările climatice și poluarea mediului, precum și în dezvoltarea sistemelor de avertizare timpurie.”

Impactul schimbărilor climatice și al substanțelor chimice de mediu asupra sănătății copiilor este o problemă complexă și urgentă. Este esențial ca toate părțile implicate, inclusiv oamenii de știință, medicii și factorii de decizie, să colaboreze în vederea protejării sănătății viitoare a copiilor și a asigurării unui mediu sigur și sănătos pentru toți.

sursa: News Medical
foto: Tartila/Shutterstock.com

Data actualizare: 11-05-2023 | creare: 11-05-2023 | Vizite: 153
Bibliografie
Experts urge increased attention to the threat of climate change and pollution on children's health, link: https://www.news-medical.net/news/20230509/Experts-urge-increased-attention-to-the-threat-of-climate-change-and-pollution-on-childrens-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microplasticul are efect perturbator endocrin (studiu)
  • Expunerea prenatală la perturbatori endocrini influențează greutatea ulterioară a copilului
  •