Antibioticele ar putea slăbi sistemul imunitar (Studiu)

©

Autor:

Antibioticele ar putea slăbi sistemul imunitar (Studiu)
În timpul unor cercetări privind efectele adverse ale antibioticelor și modul în care bacteriile pot dezvolta rezistență la ele, cercetătorii din cadrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) și Harvard  au descoperit că medicamentele pot, de fapt, acționa uneori împotriva organismului, slăbind abilitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agenților patogeni.

Echipa de cercetători a studiat modurile în care antibioticele afectează organismului și cum aceste efecte au impact asupra bacteriilor și celulelor sistemului imunitar.

Antibioticele interacționează cu celulele, mai ales cele imunitare, iar în contextul biochimic, celulele din țesuturile înconjurătoare pot fi afectate, manifestându-se și efecte negative privind acțiunea unui medicament pentru diferite infecții.

În cadrul studiului au fost infectați o serie de cobai cu bacteria E. coli și ulterior tratați cu un antibiotic comun numit ciprofloxacin. S-a observat că medicamentul a influențat direct țesuturile, care au modificat metaboliții acestor celule, eliberați în timpul metabolismului, acești metaboliți făcând bacteria mai rezistentă, iar medicamentul scăzând eficiența generală a sistemului imunar. Celulele imunitare numite macrofage au fost mai puțin eficiente în lupta cu infecția.

Cercetătorii menționează că urmează alte cercetări de laborator pe cobai și ulterior studii pe subiecți umani pentru analiza acestui subiect.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Cell Host and Microbe.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 18-12-2017 | creare: 18-12-2017 | Vizite: 2847
Bibliografie
(1) New study suggests antibiotics can weaken the immune system, link: https://newatlas.com/antibiotics-counteract-immune-system/52457/
(2) Antibiotics might be stopping immune cells from woring properly, link: https://www.sciencealert.com/antibiotics-might-stop-immune-cells-working-properly
(3) Antibiotic-induced changes to the host metabolic environment inhibit drug efficacy and alter immune function, link: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(17)30455-9
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Antibioticele comune ar putea cauza confuzie mentală temporară
  • Tratamentul pentru infecțiile rezistente la antibiotice ar putea fi deja existent pe piață
  • Antibioticele ar putea afecta sistemul imunitar și dezvoltarea neuronilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum