Anumite culori, precum roșu sau negru, pot atrage țânțarii

©

Autor:

Anumite culori, precum roșu sau negru, pot atrage țânțarii
O nouă cercetare, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Washington, indică faptul că o specie obișnuită de țânțari, după ce detectează un gaz indicator expirat de către om, zboară către anumite culori, inclusiv roșu, portocaliu, negru și cyan. Țânțarii ignoră, în schimb, culorile verde, violet, albastru și alb. Cercetătorii cred că descoperirile ajută la explicarea modului în care țânțarii găsesc gazde, deoarece pielea umană, indiferent de pigmentarea generală, emite un „semnal” puternic roșu-portocaliu către ochi.
„Țânțarii par să folosească mirosuri pentru a distinge ceea ce este în apropiere, precum o gazdă pe care să o muște. Când miros anumiți compuși specifici, cum ar fi dioxidul de carbon din respirația omului, acel miros stimulează ochii țânțarilor să caute anumite culori și alte modele vizuale, care sunt asociate cu o potențială gazdă, și să se îndrepte către ele”, a spus autorul principal al studiului, profesorul Jeffrey Riffell.

În experimentele realizate până acum, cercetătorii au urmărit comportamentul țânțarilor femele din specia Aedes aegypti, iar atunci când li s-au prezentat diferite tipuri de indicii vizuale și aromatice, ca toate speciile de țânțari, s-a aflat faptul că numai femelele beau sânge, iar mușcăturile de la A. aegypti pot transmite o serie de boli grave, precum febra dengue, febra galbenă, chikungunya sau Zika. Cercetătorii au urmărit țânțari individuali în camere de testare în miniatură, în care au pulverizat mirosuri specifice și au prezentat diferite tipuri de modele vizuale, cum ar fi un punct colorat sau o mână umană gustoasă pentru aceștia.

Fără absolut niciun stimul de miros, țânțarii au ignorat în mare măsură un punct din partea de jos a camerei, indiferent de culoare. După o pulverizare de CO2 în cameră, țânțarii au continuat să ignore punctul dacă era de culoare verde, albastru sau violet. În schimb, atunci când punctul avea culoarea roșie, portocaliu, negru sau cyan, țânțarii au prezentat o mai mare activitate, zburând spre punctul de interes.

Rezultatele dezvăluie modul în care simțul olfactiv influențează țânțarul care răspunde la indiciile vizuale. Știind ce culori atrag țânțarii flămânzi și care nu, oamenii de știință vor putea proiecta astfel substanțe mai bune care să ajute la respingerea țânțarilor, capcane, dar și alte metode pentru a ține țânțarii la distanță.

sursa: Science Daily
foto: Noi cercetări arată că țânțarii Aedes aegypti sunt atrași de anumite culori, inclusiv roșu.Kiley Riffell

Data actualizare: 09-02-2022 | creare: 09-02-2022 | Vizite: 527
Bibliografie
Mosquitoes are seeing red: These new findings about their vision could help you hide from these disease vectors, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220204085440.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce țânțarii te preferă pe tine mai mult decât pe alții
  • Mușcătura / înțepatura de păianjen
  • Cum alungă țânțarii unul dintre cele mai vechi insecticide naturale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum