Apetitul de sare diferă în funcție de sex

©

Autor:

Apetitul de sare diferă în funcție de sex

Există o diferență semnificativă în pofta de sare între șoareci masculi și femele, aceasta fiind influențată de hormoni precum angiotensina II și mineralocorticoizii precum aldosteronul. Deși multe studii au analizat comportamentul consumului de sare la masculi, mai puține cercetări au examinat cum aceste comportamente ar putea diferi la subiecții femele.

Un studiu recent publicat în revista Nutrients analizează diferențele de consum de sare în funcție de sex.

 

Expunerea la diferite niveluri de estrogeni, progesteron și/sau androgeni atât la masculi cât și la femele a arătat că acești hormoni au un impact temporar asupra consumului de sodiu.

 

În studii in vivo la șoareci, s-a constatat că femelele consumă o cantitate mai mare de sare comparativ cu bărbații. În plus, femelele au tendința de a avea răspunsuri mai mari la gustul sării decât masculii când participă la teste de reactivitate gustativă. Aceste descoperiri indică faptul că există o diferență semnificativă în sensibilitatea gustativă la sare între șoarecii masculi și femele.

De fapt, șoarecii masculi castrați la naștere au fost observați să prezinte un consum crescut de sare pe tot parcursul vieții adulte, în timp ce femelele tratate cu testosteron au prezentat comportamente care se aseamănă mai mult cu reducerea poftei de sare la șoarecii normali.

 

Consumul de sare în timpul sarcinii și alăptării

Studiile in vivo pe șoareci în timpul gestației arată că un regim alimentar cu un conținut scăzut de sare duce la reduceri ale mărimii puilor, numărului de nașteri vii și numărului de puii care supraviețuiesc până la vârsta de alăptare, precum și la un număr mai mare de nașteri moarte.

De asemenea, un consum scăzut de sare în timpul sarcinii poate afecta funcția rinichilor, reduce nivelurile de proteine din creier și crește tensiunea arterială a puilor.

 

În cazul alăptării, un studiu pe iepuri arată că un nivel crescut de hormoni precum prolactina și oxitocina duce la o creștere a apetitului pentru sare fără a afecta eliminarea acestuia prin lapte.

 

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege aceste diferențe și pentru a dezvolta strategii de prevenire și tratament pentru afecțiunile legate de consumul excesiv de sare. Este important să se țină cont de aceste diferențe atunci când se fac recomandări privind consumul de sare, deoarece pofta de sare și necesitățile nutriționale pot varia în funcție de sex.


Data actualizare: 17-01-2023 | creare: 17-01-2023 | Vizite: 363
Bibliografie
Santollo, J., Daniels, D., Leshem, M., et al. (2023).
Nutrients.
Sex differences in salt appetite: Perspectives from animal models and human studies.
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/208
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urinarea nocturnă, redusă prin limitarea aportului de sare
  • Consumul ridicat de sare ar putea induce setea doar pe termen scurt
  • Alimentele picante ar putea diminua pofta de a mânca „ceva sărat”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum