Obezitatea, atât cauza, cât și consecința artritei reumatoide

©

Autor:

Obezitatea, atât cauza, cât și consecința artritei reumatoide
Odată cu instalarea artritei reumatoide se descrie un cerc vicios: deși recomandarea la aceștia este menținerea unei greutăți sănătoase prin adoptarea unui stil de viață activ, pentru mulți procesele patologice specifice artritei reumatoide fac aproape imposibilă atingerea obiectivelor de mișcare.

Artrita (poliartrita) reumatoidă: cauze, factori de risc, simprome și tratament

La fel și în cazul pacienților cu anumite grade de suprapondere și obezitate: scăderea ponderală este o cerință crucială pentru ameliorarea simptomatologiei și oprirea evoluției bolii, însă inabilitatea de a face mișcare, inclusiv medicația care favorizează creșterea în greutate, fac mult mai dificilă îndeplinirea obiectivului terapeutic de reducere a excesului de kilograme și stres asupra sistemului osteo-articular.

Efectele greutății corporale la pacienții cu poliartrită reumatoidă

Potrivit unui studiu recent publicat în jurnalul Arthritis Care & Research, recenzat de Colegiul American de Reumatologie,  pacienții cu artrită reumatoidă cu obezitate extremă au prezentat un declin accelerat al funcționalității fizice, respectiv o progresie galopantă a durerii și a gradului de dizabilitate.

Circa 25.000 de adulți cu artrită reumatoidă au fost evaluați în cadrul studiului.

Asocierea identificată este crucială în contextul global al epidemiei de obezitate. Astfel, abordarea pluridisciplinară a pacienților trebuie să fie prioritară. Astfel, adulții cu artrită reumatoidă ar putea beneficia de pe urma unor strategii corect elaborate și implementate în vederea scăderii intenționate în greutate, dar și în scop preventiv, prin adaptarea alimentației la noile nevoi energetice și cerințe nutriționale ale bolii.

Ce modificări dietetice sunt eficiente pentru reducerea simptomelor osteoartritei?

De asemenea, completarea tratamentului cu terapie fizică, antrenamente fizice de rezistență, terapie ocupațională, yoga ar putea influența pozitiv nu doar evoluția artritei reumatoide și diminuarea simptomatologiei, dar ar putea oferi un cadru organizat și eficient pentru procesul de scădere în greutate, cu frustrări minime, sub atenta supraveghere  specialiștilor.

Sursa: Healthline Media

Data actualizare: 14-08-2019 | creare: 18-05-2018 | Vizite: 2362
Bibliografie
Obesity: Both a Cause and a Result of Rheumatoid Arthritis, link: https://www.healthline.com/health-news/obesity-a-cause-and-result-of-rheumatoid-arthritis#1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opțiune privind chirurgia obezității
  • Rețelele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum