Apple Watch Series 4: despre noile tool-uri pentru sănătate

©

Autor:

Apple Watch Series 4: despre noile tool-uri pentru sănătate

Tehnologia nu mai reprezintă viitorul, este chiar prezentul.
Atunci când în contextul om-tehnologie adăugăm şi medicina, un nou device menit să îmbunătăţească calitatea vieţii soseşte exact la timp.

Apple a proiectat un ceas ce nu arată doar ora, ci monitorizează ritmul cardiac, caloriile arse, permite apelarea serviciului naţional de urgenţă şi nu în ultimul rând, detectează dacă sunteţi în pericol de a cădea. Cine ar fi crezut că un dispozitiv portabil atât de mic, poate oferi atât de multe informaţii utile despre sănătatea dumneavoastră, în aproximativ 30 de secunde, mai mult decât atât, chiar contribuind la prevenirea posibilelor afecţiuni?


Apple Watch Series 4 a fost lansat alături de iPhone XS și iPhone XS Max în California pe 12 septembrie.


Ce e atât de special la Apple Watch Series 4?


Caracteristici de sănătate

Apple a descris ceasul drept "un tutore inteligent pentru sănătatea ta" și a susținut-o cu o serie de actualizări legate de sănătate.

Supravegherea cardiacă

Apple Watch Series 4 este capabil să genereze un ECG similar cu o electrocardiogramă.
Datorită electrozilor încorporați în coroana digitală, a cristalului din spatele ceasului şi a aplicației ECG prin simpla plasare a degetului pe ecranul ceasului se vor detecta semnalele electrice ale inimii. Va rezulta o formă de undă ECG în doar 30 de secunde.

Aplicația ECG poate indica dacă ritmul cardiac arată semne patologice - fibrilație atrială (caracterizată prin ritm cardiac neregulat în care practic activitatea de contracţie a atriilor lipseşte) sau fiziologice - ritm sinusal (caracterizat prin faptul că inima ta bate într-un ritm normal).
Coroana digitală conține un electrod de titan care citește impulsurile electrice ale inimii la nivelul vârfului degetului.
Electrozi de cristal - un strat de nitrură de carbon din siliciu de crom ultrascurt aplicat pe cristalele de safir citește impulsurile inimii din încheietura mâinii. [1, 2]


Cum funcţionează?

Practic, cu fiecare bătaie a inimii se generează un impuls electric. Apple Watch Series 4 poate citi și înregistra aceste impulsuri prin conectarea circuitului dintre inimă și ambele brațe. ECG-ul rezultat și orice note pe care le-ați introdus cu privire la simptome sunt stocate automat în aplicația Health de pe iPhone având posibilitatea să împărtășiți medicului aceste informaţii și dacă este cazul, să interveniţi pentru a preveni eventualele patologii. [1, 2]

Detectarea căderii

Apple Watch Series 4 deţine o funcţie inteligentă ce poate sesiza dacă ai căzut – analizând traiectoria încheieturii mâinii și accelerația impactului.
Dacă se produce un astfel de incident, se emite o alertă de cădere gravă și puteți iniția cu ușurință un apel către serviciile de urgență sau dimpotrivă, să respingeți alerta. Dacă nu răspundeți după 60 de secunde, apelul de urgență va fi plasat automat și un mesaj cu locația dvs. va fi trimis la serviciul de urgență.

SOS de urgență

Ceasul Apple Watch Series 4 vă permite să obțineți rapid ajutor. Apelând 112, se trimite locația dvs. curentă şi serviciul de urgenţă va sosi într-un timp optim.

Date despre sănătatea dvs. printr-o singură atingere

Datele despre inimă, activitatea dvs, informaţii legate de fitness, somn, nutriţie, toate sunt stocate în aplicația iPhone Health.

Exerciţii de respiraţie şi meditaţie

Apple Watch are o soluţie atunci când, de-a lungul zilei treceţi prin momente copleşitoare sau chiar stresante.
Doar prin ridicarea încheieturii mâinii, aplicația Breathe vă sugerează să vă relaxaţi şi să practicaţi o serie de respirații calmante pentru a contribui la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea stării generale. [1, 2]

 

Design şi afişare

Apple Watch Series 4 e disponibil în două dimensiuni – 40 mm și 44 mm, prezentând de asemenea un afișaj cu 30% mai mare decât modelul precedent.
Utilizatorii pot vedea ritmul cardiac, pot urmări scorurile de la echipe sportive, pot vizualiza informațiile cu privire la propria activitate și multe altele.
În privinţa culorilor, seria 4 vine în trei finisaje din aluminiu - argint, auriu și gri.
Apple Watch Series 4 are o durată de viață a bateriei de 18 ore.


Preţ şi accesibilitate

Preţurile încep de la 399 dolari, fiind disponibil pentru comenzi şi în România începând cu data de 21 septembrie. [3]


Concluzii

E minunat cum se îmbină domeniul tehnologiei cu cel al medicinei în scopul de a servi la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.
Iată că e posibil ca un ceas să-ţi monitorizeze activitatea sportivă, să te atenţioneze în cazul în care tic-tacul nu are un ritm normal, chiar să-ţi „sară” în ajutor, apelând serviciul naţional de urgenţă.
Asta înseamnă evoluţie.
Apple Watch Series 4 – ECG oriunde, oricând, de la încheietura mâinii, totul printr-o singură atingere.


Data actualizare: 27-03-2022 | creare: 25-09-2018 | Vizite: 1080
Bibliografie
1. Apple Watch Series 4 release date, price & specs, link: https://www.macworld.co.uk/news/apple/apple-watch-4-release-date-3663896/
2. Apple Watch, link: https://www.apple.com/apple-watch-series-4/health/
3. Apple Watch Series 4: Everything you need to know, link: https://www.digitaltrends.com/wearables/apple-watch-series-4-news/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul implantabil de dimensiuni milimetrice care poate monitoriza sănătatea organismului în timp real
  • Virusul HIV ar putea fi ținut sub control cu ajutorul unui test rapid
  • O nouă generație de plasturi pentru monitorizarea sănătății
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum