Aproape 3 din 10 bebeluși născuți extrem de prematur nu supraviețuiesc mai mult de câteva săptămâni de la naștere

©

Autor:

Aproape 3 din 10 bebeluși născuți extrem de prematur nu supraviețuiesc mai mult de câteva săptămâni de la naștere
Anual, milioane de copii născuți vii își pierd viața în primele săptămâni de la momentul nașterii, majoritatea acestor decese fiind înregistrate în rândul copiilor cu o greutate mică la naștere (LBW). O nouă lucrare de cercetare publicată în BJOG, un jurnal internațional de obstetrică și ginecologie, compară ratele mortalității neonatale între diferite tipuri de nou-născuți, cu scopul identificării subgrupurilor cu cel mai mare risc de mortalitate.
Rezultatele studiului arată că bebelușii născuți extrem de prematur (înainte de 28 de săptămâni de gestație) au înregistrat o rată a mortalității neonatale de aproximativ extrem de ridicată, de aproximativ 27 de decese la fiecare de 100 de noi nașteri, cu un procent de risc atribuit de 40%. În cazul nașterilor înregistrate după a 28 săptămână, până în maximum săptămâna 31, procentul de risc atribuit a fost de 11%, cu aproximativ 3,2 decese înregistrate la fiecare 100 de noi nașteri.

Rata de risc a continuat să scadă pe măsură ce sarcina a înaintat în termen, astfel încât, în cazul bebelușilor născuți între 32 și 33 de săptămâni de gestație, aceasta a ajuns la 16%. În cazul nașterilor premature tardive (bebelușii născuți între 34 și 36 de săptămâni de gestație) rata mortalității neonatale a fost de 0,4 la fiecare 100 de născuți.

Studiul a mai evidențiat faptul că bebelușii născuți cu o greutate mai mică de 1.000 de grame au avut de 280 de ori mai multe șanse de a muri prematur, în comparație cu cei cu greutatea de referință la naștere, cuprinsă între 2.500 și 4.000 de grame. Chiar și bebelușii cu o greutate la naștere între 1.000 și 1.500 de grame au prezentat un risc de mortalitate de 60 de ori mai mare decât grupul de referință.

Rezultatele evidențiază importanța factorilor de risc, cum ar fi prematuritatea și greutatea mică la naștere, în determinarea ratei mortalității neonatale. Bebelușii născuți înainte de termen și cu o greutate mică la naștere se confruntă cu dificultăți în adaptarea la viața extrauterină, fiind expuși unor complicații și afecțiuni medicale grave, care pot include insuficiență respiratorie, probleme digestive, infecții și tulburări ale sistemului nervos central.

Cercetătorii subliniază importanța intervențiilor medicale adecvate și a îngrijirii specializate pentru a reduce riscul de mortalitate neonatală în aceste cazuri. Dezvoltarea și implementarea unor strategii de îngrijire prenatală și perinatală îmbunătățite, precum și asigurarea accesului la servicii medicale de calitate, pot juca un rol crucial în reducerea mortalității neonatale.

sursa: News Medical
foto: Kristina Bessolova / Shutterstock.com

Data actualizare: 15-05-2023 | creare: 15-05-2023 | Vizite: 225
Bibliografie
Study reveals critical factors behind neonatal mortality, link: https://www.news-medical.net/news/20230511/Study-reveals-critical-factors-behind-neonatal-mortality.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sistemul optic pentru monitorizarea copiilor prematuri
  • Uter artificial creat pentru dezvoltarea mieilor născuți prematur
  • Sistem de inteligență artificială pentru a evalua maturarea cerebrală a bebelușilor prematuri
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum