Poluanții din mediul exterior, în special cei atmosferici, pot crește riscul de alergii alimentare la copii

©

Autor:

Poluanții din mediul exterior, în special cei atmosferici, pot crește riscul de alergii alimentare la copii
Expunerea maternă prenatală (înainte de naștere) la poluanții existenți în atmosferă crește riscul copilului de a dezvolta o alergie alimentară în viața de adult, potrivit concluziilor unui studiu realizat la nivel național în China.
De asemenea, expunerea copilului la poluanți atmosferici, în special la particulele în suspensie cu un diametru aerodinamic mai mic de 10 micrometri (PM10), un tip de poluant general de trafic, industrie și dispozitivele de încălzire a locuințelor, a fost asociat cu un risc ulterior mai mare de a dezvolta alergii alimentare.

Alergia alimentară, definită ca „un răspuns imun specific la anumite alimente”, afectează aproximativ una din zece persoane din întreaga lume, cu cele mai mari rate ale prevalenței în rândul copiilor. În unele situații, expunerea persoanelor cu alergie alimentară la un alergen poate duce la instalarea șocului anafilactic, care le poate pune viața în pericol. Alergiile alimentare nu doar că restricționează posibilitatea de a consuma anumite alimente și implicit de a participa la anumite evenimente, dar reprezintă, de asemenea, o povară emoțională și financiară atât pentru pacient, cât și pentru îngrijitor și societate.

Comparativ cu alte alergii, precum rinita, eczemele sau astmul, apărute în urma expunerii pielii sau a cailor respiratorii la alergeni, alergiile alimentare apar în urma expunerii intestinale la alergeni. O nouă ipoteză, numită „ipoteza expunerii duble intestine-piele”, promovată intens de către oamenii de știință, spune că expunerea pielii poate duce, de asemenea, la sensibilizarea la alergenii alimentari.

Poluarea aerului, cu un rol esențial în progresia altor alergii, nu a fost, până în prezent, studiată în legătură cu alergiile alimentare. Studiul actual, publicat în revista Environmental Research, și-a propus să identifice asocieri între expunerea la poluarea aerului și recenta creștere observată a incidenței alergiilor alimentare în China. La studiu au participat peste 2.500 de copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani care studiau în 36 de grădinițe diferite, împreună cu părinții lor, care răspuns la o serie de chestionare.

Rezultatele studiului au arătat că riscul de alergii alimentare a crescut în rândul copiilor ai căror mame au fost expuse în timpul sarcinii la poluanți din mediu extern, inclusiv din locuință. Redecorarea casei și schimbarea mobilierului, evenimente care pot determina poluarea aerului interior, au fost, de asemenea, un important factor de risc pentru alergiile alimentare. Prezența mucegaiului și a umezelii în locuințele prost aerisite, unde obișnuiau să doarmă femeile gravide, a crescut de două ori riscul de alergii alimentate al copilului.

sursa: News Medical
foto: Africa Studio / Shutterstock

Data actualizare: 10-11-2022 | creare: 10-11-2022 | Vizite: 271
Bibliografie
Children exposed to air pollution in early years more likely to develop food allergies, link: https://www.news-medical.net/news/20221107/Children-exposed-to-air-pollution-in-early-years-more-likely-to-develop-food-allergies.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentația copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Afecțiuni cauzate de aerul condiționat
  • Aerul poluat, asociat cu afecțiunile renale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum