Aspirina poate creşte riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă, în rândul persoanelor vulnerabile
Autor: Domșa Dariana

Studiul actual și-a propus să evalueze relația dintre utilizarea aspirinei și incidența insuficienței cardiace la persoanele cu și fără boli de inimă și să evalueze dacă utilizarea medicamentului este legată de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă la cei care prezintă factori de risc.
Persoanele incluse în studiu au fost urmărite pentru o perioadă medie de 5 ani și aproximativ 25% au declarat că luau aspirină la momentul începerii studiului. Niciun participant nu suferea de insuficiență cardiacă la momentul începerii studiului. Utilizarea aspirinei a fost înregistrată la înscriere, iar participanții au fost clasificați ca utilizatori sau neutilizatori. Participanții au fost urmăriți până la apariția insuficienței cardiace fatale sau non-letale care necesită spitalizare. Pe parcursul perioadei de urmărire, 1.330 de participanți au dezvoltat insuficiență cardiacă.
Anchetatorii au evaluat asocierea dintre consumul de aspirină și insuficiența cardiacă incidentă după ajustarea în funcție de sex, vârstă, indice de masă corporală, fumat, consum de alcool, tensiune arterială, frecvență cardiacă și o serie de alți factori. Administrarea de aspirină a fost asociată în mod independent cu un risc crescut cu 26% de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă.
Pentru a verifica consistența rezultatelor, cercetătorii au repetat analiza după potrivirea consumatorilor de aspirină și a celor care nu erau consumatori pentru factorii care ar fi putut crește riscul de insuficiență cardiacă. În analiza comparată, aspirina a fost asociată cu un risc crescut cu 26% de un nou diagnostic de insuficiență cardiacă. Pentru a verifica rezultatele în continuare, analiza a fost repetată după excluderea pacienților cu antecedente de boli cardiovasculare. La 22.690 de participanți (74%) fără boli cardiovasculare, utilizarea aspirinei a fost asociată cu un risc crescut cu 27% de insuficiență cardiacă incidentă.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Insufienta cardiaca + hipertensiune arteriala
- REZULTATE EXCELENTE IN TRATAMENTUL ISUFICIENTEI CARDIACE!
- Explicatii diagnostic boli de inima (cardiomiopatie dilatativa, insuficienta aortica severa)
- Inima functioneaza 25%
- Infarct miocardic
- Aspacardin in timpul sarcinii
- Aspirina poate reduce efectul anticonceptionalelor?
- Inima funcționează doar 20%-30%