A fost realizat un robot flexibil ce ajută inima să bată

©

Autor:

A fost realizat un robot flexibil ce ajută inima să bată
Cercetătorii de la Universitatea Harvard și Spitalul de copii din Boston au dezvoltat un robot moale ce poate fi personalizat și care se înfășoară în jurul inimii, ajutând-o să pompeze sângele. Manșonul moale comprimă inima în ritmul bătăilor, amplificând funcțiile cardiace slăbite de insuficiența cardiacă.

Avantajul acestui robot este faptul că nu intră în contact direct cu sângele, evitându-se astfel riscul coagulării și necesitatea administrării medicamentelor anticoagulante. Acest dispozitiv ar putea fi o nouă opțiune de tratament pentru persoanele afectate de insuficiența cardiacă, până la transplant și ca ajutor în reabilitarea cardiacă.

Cercetarea în vederea realizării robotului a fost publicată în revista Science Translational Medicine și reprezintă o colaborare între Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS), Wyss Institute și Boston Children's Hospital.

Insuficiența cardiacă afectează 41 milioane de persoane din lumea întreagă. Printre opțiunile de tratament disponibile la ora actuală se numără pompele mecanice care pompează sângele din ventriculi în aortă și transplantul de cord. Pompele presupun riscul de coagulare, astfel că pacientul este nevoit să ia medicamente anticoagulante, care la rândul lor presupun riscuri.

Cercetătorii de la Harvard au reușit să creeze un dispozitiv care nu intră în contact cu sângele. Acesta este de o pompă externă și folosește aerul pentru a acționa robotul. În plus, robotul poate fi personalizat în funcție de tipul dizabilității - spre exemplu, poate pompa mai mult o parte a cordului, sau poate modula presiunea exercitată dacă afecțiunea evoluează în timp.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru ca robotul moale să poată fi folosit la oameni, însă acesta este un prim pas în realizarea roboților moi implantabili ce pot asista organele interne la funcționare.

sursa: ScienceDaily
sursă foto: Ellen Roche/Harvard SEAS

Data actualizare: 02-03-2019 | creare: 19-01-2017 | Vizite: 2215
Bibliografie
Soft robot helps the heart beat, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-soft-robot-heart.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele din suc de sfeclă ar putea fi benefice pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
  • Mersul pe jos regulat protejează femeile după menopauză împotriva insuficienței cardiace
  • Vaccinul antigripal reduce la jumătate riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă
  •