Studiu: arterele îngustate sau blocate ar putea fi depistate din timp, cu ajutorul unui test de sânge

©

Autor:

Studiu: arterele îngustate sau blocate ar putea fi depistate din timp, cu ajutorul unui test de sânge
Blocarea sau îngustarea arterelor determină scăderea aportului de sânge de la nivelul țesuturilor și al organelor, efectele pe termen lung fiind unele nefaste. Atunci când arterele care transportă sânge către cord sunt blocate sau îngroșate, funcția inimii este încetinită, iar șansele de instalare a unei boli cardiovasculare sunt semnificativ mai mari.
Depistarea arterelor cu probleme este necesară pentru limitarea riscurilor de apariție a unor boli cu potențial mortal. În vederea depistări timpurie a arterelor blocate ar putea fi efectuate teste de sânge. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Institutul Duke Health, după analizarea rezultatelor unui proiect pilot efectuat în acest an de către echipele de cardiologi din cadrul centrului medical.

În cadrul studiului au fost analizate mai bine de 60 de substanțe chimice sau compuși din sângele a 40 de persoane care arătau semne de scădere a fluxului sanguin către inimă în urma unui test de stres la efort și care s-au prezentat în prealabil la departamentul de urgență cu simptome de boală coronariană. În cazul tuturor subiecților au fost depistate modificări în doar cinci metaboliți specifici din sânge, la două ore de la recoltare. Studiu sugerează faptul că într-un viitor apropiat testele de sînge ar putea să detecteze din timp orice schimbări nedorite ale fluxului sanguin către inimă, ceea ce ar crește șansele de depistare sau de limitare a bolilor cardiovasculare. De asemenea, în acest mod ar fi completate sau chiar înlocuite testele actuale.

Conform unor cercetări anterioare, bolile de inimă pot fi depistate analizând schimbările acute din metaboliți specifici din sânge. Deoarece rezultatele studiilor anterioare nu au fost pe deplin acceptate de comunitatea medicală, dar și, fiindcă rezultatele nu au fost unele tocmai concludente, cercetătorii de la Duke Health își doresc să efectueze un studiu amplu pentru testarea în continuare a componentelor sanguine, însă de această dată cu scopul de a depista bolile coronariene într-o fază incipientă.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-04-2019 | creare: 24-04-2019 | Vizite: 1190
Bibliografie
Blood test for specific metabolites could reveal blocked arteries, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190201142357.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum