Au fost descoperite la nivelul creierului urme ale limbii materne uitate
Autor: Redacția ROmedic

Studiul, publicat în jurnalul științific Proceedings of the Natural Academy of Sciences, a analizat trei grupuri de fete cu vârsta între 9 și 17 ani (în total 48 de participante):
- primul grup era format din fete născute și crescute în familii canadiene care vorbeau doar franceza (unilingve)
- al doilea grup era constituit din fete de origine chineză, dar care fuseseră adoptate de la o vârstă fragedă de familii canadiene vorbitoare de franceză, devenind astfel și ele unilingve, fără să-și mai amintească deloc limba chineză
- al treilea grup conținea participante care vorbeau fluent chineza și franceza (bilingve).
Toate cele 3 grupuri au ascultat înregistrări în limba chineză, în timp ce s-au realizat scanări MRI (rezonanță magnetică) ale creierului acestora. Analizând aceste scanări, cercetătorii au fost uimiți să descopere că modelul de activare a zonelor cerebrale la fetele care „uitaseră” chineza era asemănător cu al participantelor care vorbeau fluent această limbă și total diferit de al celor care expuse doar la limba franceză.
Aceste rezultate sugerează că informațiile achiziționate de individ în prima etapă de viață nu doar că rămân în creier, dar influențează ulterior și dezvoltarea limbajului și a reprezentărilor neuronale.
Nu în ultimul rând, studiul readuce în atenție un subiect extrem de important care continuă să fie investigat: experiențele de viață timpurii joacă un rol important asupra dezvoltării noastre.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
- Un instrument simplu de diagnostic prezice riscul individual de Alzheimer
- Reducerea abilităților cognitive nu este întotdeauna un semn al bolii Alzheimer
- La 60% dintre copiii cu ADHD, o dietă bazată pe consumul unui număr redus de alimente reduce simptomele ADHD
- Nu vrea sa vorbeasca
- Dureri in gat si deficiente de vorbit
- Are 3 ani si 3 luni si nu vb
- Nu vorbeste bine la 4 ani
- Nu rosteste consoana R
- Ocluzie inversa - era mai bine asa?