Durata somnului este influențată de vârstă, locație geografică și sex
Autor: Teodorescu Mihai

Rezultatele studiului indică diferențe între durata somnului în funcție de vârstă, sex și regiunea geografică de proveniență. Anchetatorii au analizat aproape un sfert de milion de nopți de somn ale 17.000 de adolescenți și adulți tineri. Participanții la cercetare și-au oferit consimțământul pentru utilizarea datelor obținute cu ajutorul dispozitivelor Polar Electro. Aceste dispozitive pot să ofere date mult mai cuprinzătoare decât cele obținute în mod convențional, prin colectarea de date în urma unor sondaje de opinie. În urma analizei seturilor de date obținute, cercetătorii au remarcat că există diferențe în ceea ce privește somnul, multe variabile fiind influențate de factori precum vârsta, sex sau zonă de proveniență.
Rezultatele indică faptul că modificările de ritm circadian încep din adolescență, iar după vârsta de 20 de ani durata somnului se scurtează treptat. Odată cu înaintarea în vârstă, programul de somn tinde să revină la normal, somnul fiind programat mai devreme la persoanele trecute de 25 de ani, comparativ cu persoanele a căror vârstă este cuprinsă între 16 și 24 de ani.
În ceea ce privește clasificarea în funcție de regiunea demografică, cel mai scurt somn a fost observat în țările asiatice, în timp ce subiecții din Europa și America de Nord au dormit cel mai mult. Diferențele geografice, deși au fost relativ mici, au prezentat multiple similitudini cu diferențele remarcate în trecut, în studii realizate la scară mai mică.
Cronometrarea somnului a scos în evidență diferențe și în ceea ce privește durata somnului în funcție de sex, atât în asociere cu vârsta, cât și fără o asociere directă cu vârsta. Cercetătorii au reușit să descopere că femeile tinere au obținut mai multe ore de somn, în comparație cu bărbații tineri, deși aceștia din urmă obțineau, de asemenea, un număr crescut de ore de somn.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Hipersomnia - somnolenta excesiva
- Insomnia primara
- Narcolepsia
- Somnambulismul
- Tulburarea ritmului circadian de somn
- Tulburarile somnului la femei
- Parasomniile
- Apneea obstructiva in somn
- Sforaitul (Roncopatia)
- Tulburarile de somn la copii
- Somnul
- Poziții sănătoase pentru somn
- Insomnie
- Coșmar
- Alimente care pot afecta somnul
- Somnul
- De fiecare data dupa ce dorm ziua, nu ma pot misca deloc
- Nu pot dormi noaptea
- Frica de somn
- Porbleme cu somnul
- Nu pot sa adorm de aproape 5 ani...oare este depresie?
- Se sufoca noaptea in somn mai exact 3, 4 luni...
- Incercand sa dorm fac extrasistole, atacuri de panica, crize de spasmofilie
- Ma simt odihnita abia dupa 9-10 ore de somn
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Masturbarea afecteaza somnul?