Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive

©

Autor:

Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
Există mai multe studii care arată că adulții bilingvi prezintă o activitate cerebrală crescută în zonele asociate cu funcțiile executive - un set de aptitudini mentale ce includ rezolvarea problemelor, mobilitatea atenției și alte trăsături cognitive pe care ni le dorim. Acum sunt însă dovezi că aceste diferențe ce au legătură cu bilingvismul sunt evidente încă de la vârsta de 11 luni, adică momentul în care bebelușii sunt pe punctul de a enunța primele cuvinte.

Studiul ce prezintă aceste dovezi s-a desfășurat la Institutul pentru Învățare și Științe Neurologice al Universității Washington și a fost publicat in ediția online a revistei Developmental Science.

„Chiar înainte de a începe să vorbească, copiii crescuți în cămine bilingve deja exersează sarcini legate de funcțiile executive, ceea ce sugerează că biligvismul modelează nu doar dezvoltarea limbajului, ci și dezvoltarea cognitivă în general”, afirmă cercetătoarea Naja Ferjan Ramírez.

În plus, creierul bebelușilor din familii bilingve este mai receptiv la învățarea unor noi sunete, față de creierul bebelușilor crescuți în familii monolingve. „La bebelușii monolingvi s-a observat o îngustare a percepției sunetelor la vârsta de 11 luni, adică nu mai diferențiază atât de bine sunetele unei limbi străine cum o făceau la vârsta de 6 luni. În schimb, bebelușii care au crescut ascultând două limbi par a rămâne mai mult timp deschiși la sunetele unui nou idiom”, spune co-autoarea studiului, Patricia Kuhl.

Funcțiile executive sunt aptitudini cognitive superioare, care ne ajută să controlăm și coordonăm alte aptitudini și procese cognitive - atenția, memoria, rezolvarea problemelor, autocontrolul, reglarea emoțională, luarea deciziilor, etc. Un exemplu de ar fi organizarea și planificarea, ce ajută elevii să scrie tema, să își aducă aminte să o facă și să o aducă a doua zi la școală.


Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 30-03-2019 | creare: 05-04-2016 | Vizite: 1600
Bibliografie
Bilingual baby brains show increased activity in executive function regions, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-bilingual-baby-brains-function-regions.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care sunt semnele dificultăților de învățare la copil?
  • Ce beneficii are repetarea cuvintelor pentru bebeluși?
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum