Dispozitivele electronice (tabletă, telefon) la copiii mici, asociate cu întârzieri ale vorbirii

©

Autor:

Dispozitivele electronice (tabletă, telefon) la copiii mici, asociate cu întârzieri ale vorbirii
Odată cu prezența dispozitivelor electronice de tipul tabletelor sau telefoanelor mobile în tot mai multe case și familii, copiii mici încep și ei să le utilizeze din ce în ce mai frecvent, înainte chiar de a învăța să vorbească. Acest aspect, arată un studiu recent, ar putea crește riscul apariției unor întârzieri în deprinderea limbajului.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto, rezumatul fiind prezentat în cadrul întâlnirii din acest an a Societăților Academice de Pediatrie, care a avut loc la San Francisco.

Autorii au utilizat informațiile colectate dintr-un alt studiu derulat în perioada 2011-2015 (TARGet Kids!), la care au participat 894 de copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani.

Dintre aceștia, până la 18 luni, aproximativ 20% au folosit dispozitive de tipul telefoanelor sau tabletelor zilnic, în medie câte 28 de minute pe zi. Folosind un instrument de screening al întârzierilor de limbaj, cercetătorii au observat că era cu atât mai probabil ca micuții să prezinte întârzieri în vorbire, cu cât timpul petrecut în fața ecranului era mai mare. În schimb, nu au fost identificate asocieri între timpul dedicat acestor dispozitive și întârzierea altor aspecte ale comunicării, precum interacțiunile sociale, limbajul corporal sau gesturile.

Autorii consideră că în ciuda recomandărilor oficiale ca părinții să limiteze accesul copiilor mici la aceste dispozitive, micuții petrec destul de mult timp pe tablete și telefoane.

Acesta este primul studiu care sugerează o corelație între folosirea acestor dispozitive de către copiii mici și posibile întârzieri ale vorbirii, iar rezultatele sunt în concordanță cu recomandările Academiei Americane de Pediatrie pentru părinți de a nu permite accesul copiilor la niciun fel de dispozitiv electronic cu ecran până la 18 luni.

Studii suplimentare sunt necesare pentru a identifica activitățile în care se implică cei mici pe telefoane și tablete, pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor care pot duce la întârzierea dezvoltării vorbirii.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 08-05-2017 | creare: 08-05-2017 | Vizite: 1292
Bibliografie
Handheld screen time linked with speech delays in young children, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-handheld-screen-linked-speech-young.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creierul bebelușilor bilingvi prezintă o activitate crescută în zonele funcțiilor executive
  • Cum percepi o persoană în funcție de intonația vocii ei? (Studiu)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum