Au fost identificate modificări ale circuitelor neuronale responsabile de autocontrol în perioada adolescenței

©

Autor:

Au fost identificate modificări ale circuitelor neuronale responsabile de autocontrol în perioada adolescenței
Adolescența este cunoscută ca reprezentând, pentru organismul uman, o perioadă a schimbărilor rapide din punct de vedere anatomo-fiziologic, mai ales atunci când vine vorba despre accelerarea dezvoltării creierului. La baza acestei noțiuni stau numeroasele conexiuni neuronale, care se formează încă din copilăria timpurie și a căror organizare și dezvoltare cunoaște modificări importante în timpul adolescenței, mai ales în cazul unor funcții complexe, precum capacitatea de decizie și gândirea abstractă.

Un studiu recent, elaborat în cadrul Universității din Pennsylvania și publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, a urmărit modul de evoluție a conexiunilor neuroanatomice responsabile de funcțiile executive ale creierului. Studiul s-a axat, în principal, pe identificarea unor eventuale particularități în ceea ce privește plasticitatea neuronală și dezvoltarea circuitelor neuronale la copilul mare și adolescent.

În cadrul studiului au fost aleși 727 participanți, cu vârste cuprinse între 8 și 23 ani. Prin analizarea unor regiuni-cheie ale creierului, cercetătorii au putut observa modul de dezvoltare a structurilor anatomice și funcției neuronale. Astfel, a fost identificată o progresie lentă a dezvoltării și perfecționării regiunilor complexe din creier, precum cortexul prefrontal, în comparație cu celelalte regiuni ale creierului. Acest fenomen se consideră că stă la baza dificultăților pe care le întâmpină, în general, adolescenții, atunci când vine vorba de capacitatea decizională, autocontrolul și adoptarea unui comportament centrat pe obiective („goal-oriented behavior”).

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-01-2020 | creare: 13-01-2020 | Vizite: 591
Bibliografie
Research identifies changes in neural circuits underlying self-control during adolescence, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200103111723.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ierbicide comune asociate cu alterarea funcției cerebrale la adolescenți
  • Noi cercetări despre modul în care stresul afectează creierul adolescent
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum