Beneficiile alăptării asupra dentiției copiilor

©

Autor: Redacția ROmedic

Beneficiile alăptării asupra dentiției copiilor
Dacă majoritatea beneficiilor asociate alăptării sunt datorate proprietăților laptelui matern, un studiu publicat în jurnalul Pediatrics sugerează că procesul de alăptare în sine poate fi benefic pentru copii.

Studiul a presupus monitorizarea a 1.300 de copii timp de 5 ani, ținând cont exact de cât de mult au fost alăptați la sân la anumite vârste: 3 luni, 1 an sau 2 ani. S-a ținut cont și de frecvența cu care copiii foloseau suzeta, în funcție de vârstă.

Aproximativ 40% dintre copii utilizează suzeta zilnic până la vârsta de 4 ani.

La vârsta de 5 ani a copiilor, cercetătorii au verificat câți dintre ei prezentau diferite tipuri de aliniere incorectă a dinților (malocluzie dentară) sau deplasări ale maxilarului, inclusiv deplasarea maxilarului în față sau în spate, ocluzia deschisă(open bite), ieșirea orizontală a maxilarului în exterior (overbite) până la probleme severe de aliniere a dinților.

Riscul de dezvoltare exagerată a maxilarului în exterior a fost cu o treime mai scăzut la copiii care au fost alăptați la sân între 3 și 6 luni, comparativ cu ceilalți, și a scăzut cu 41 de procente riscul de a dezvolta alinieri incorecte severe ale dinților.

La copiii alăptați cel puțin  6 luni, riscul de dezvoltare exagerată a maxilarului în exterior a scăzut cu până la 44%, iar riscul de a dezvolta alinieri incorecte severe, cu 72%. Deși rezultatele par a fi concludente, nu demonstrează o legătură cauză-efect, ci doar o asociere.

Explicația asocierii ar sta în faptul că în momentul alăptării la sân nu doar structurile oro-faciale ale copilului se dezvoltă normal, ci se îmbunătățesc și tonusul muscular și respirația nazală. Alăptarea la sân solicită copilul să își miște mandibula și limba, ceea ce duce la dezvoltarea normală a cavității bucale, comparativ cu utilizarea biberonului. Astfel, înainte de căderea primului dinte, există deja fundația necesară dezvoltării și alinierii corecte a dinților.

Malocluzia dentară și deplasările maxilarului au fost rar întâlnite la copiii alăptați frecvent sau exclusiv la sân. Copiii care au fost alăptați exclusiv la sân, însă au folosit și suzeta, au prezentat însă predispoziție la dezvoltarea uneia dintre aceste probleme.

Utilizarea suzetei poate reduce însă aceste beneficii, fiind considerată un factor de risc pentru malocluzia dentară. Suptul non-nutritiv presupune aplicarea unei presiuni mai mari din partea copilului, putând duce la dezvoltarea incorectă a maxilarului și a dinților.

Cu toate acestea, oamenii de știință menționează că părinții nu ar trebui să renunțe complet la suzetă, ci o consideră ca fiind utilă în primele 6 luni ale copilului – fiind asociată cu reducerea riscului de apariție a sindromului morții subite la sugari.

Cu toate acestea, se recomandă folosirea limitată a suzetei, nemaifiind necesară după primele 6-12 luni.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 18-12-2019 | creare: 22-06-2015 | Vizite: 1707
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • Alimentația mamei în perioada alăptării
  •