Beneficiile dietei ketogenice - de la slăbire la tratamentul cancerului (studii științifice)

©

Autor:

Beneficiile dietei ketogenice - de la slăbire la tratamentul cancerului (studii științifice)
Beneficiile dietei ketogenice, care presupune un consum foarte redus de carbohidrați și un consum variat de calorii, proteine și grăsimi, au fost studiată intens. Până de curând, dieta ketogenică era considerată o modă, dar acum există studii care demonstrează beneficiile și siguranța acesteia.
Într-un editorial recent publicat în revista Nutrients, cercetătorii au discutat despre efectele dietei ketogenice (KD) asupra diferitelor aspecte ale sănătății metabolice și endocrine. Acestea variază de la influența asupra secreției de insulină și sănătății hepatice, până la rolul său în gestionarea unor afecțiuni medicale, inclusiv tulburări inflamatorii și sindromul Lennox-Gastaut, un tip de epilepsie.

Impactul dietei ketogenice asupra sănătății

Editorialul prezintă beneficiile pentru sănătate ale dietei ketogenice, subliniind impactul acesteia asupra metabolismului. Un studiu care a comparat efectele KD asupra secreției acute de insulină cu cele ale dietei mediteraneene a raportat că KD a generat doar un răspuns mic la eliberarea de insulină. Acest lucru este important pentru persoanele cu anomalii ale secreției de insulină sau rezistență la insulină.

Alte studii au extins avantajele dietei ketogenice la sănătatea hepatică și gestionarea obezității, arătând îmbunătățiri semnificative statistic la persoanele cu boala ficatului gras non-alcoolică (NAFLD), precum și la cele cu obezitate, pre-diabet și diabet.

Mecanismele prin care dieta ketogenică ar putea îmbunătăți sănătatea metabolică nu sunt pe deplin înțelese. Cu toate acestea, Sirtuin 1 (SIRT1) și corpurile cetonice au fost identificate ca reglatori epigenetici sinergici ai sănătății metabolice.

Un domeniu de cercetare în expansiune rapidă este posibilul rol al KD în tratamentul cancerului. De asemenea, dieta ketogenică a fost asociată cu modificări ale microbiomului intestinal, ceea ce ar putea avea implicații epigenetice în genele legate de obezitate.

Concluzii

În concluzie, dieta ketogenică oferă o opțiune posibilă pentru strategii de tratament personalizate. Avansările viitoare ar putea facilita incorporarea unui regim ketogenic mai adaptat practicii clinice de rutină. Cu toate acestea, este necesară o cercetare interdisciplinară riguroasă pentru a înțelege și a utiliza pe deplin potențialul KD de a revoluționa medicina contemporană.

Este important de menționat că informațiile prezentate se adresează unui public de profesioniști din domeniul medical și sunt bazate pe studii științifice și meta-analize.

sursa: News Medical
foto: Nina Firsova/Shutterstock.com

Data actualizare: 21-09-2023 | creare: 21-09-2023 | Vizite: 173
Bibliografie
Unlocking the potential of the ketogenic diet: studies reveal health benefits, link: https://www.news-medical.net/news/20230920/Unlocking-the-potential-of-the-ketogenic-diet-studies-reveal-health-benefits.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii
  • Dieta ketogenică poate combate efectul virusului gripal asupra organismului
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum