Beneficiile mineralelor din argile asupra pielii

©

Autor:

Beneficiile mineralelor din argile asupra pielii

Mineralele conținute de argile sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni dermatologice, pentru curățarea și reducerea cantității de ulei secretată de glandele sebacee. Există mai multe tipuri de argile, care variază prin compoziție mineralogică și chimică, dar mai ales culoare și origine. (1)

În industria cosmetică, mineralele din argile sunt de asemenea folosite ca excipienți pentru a stabiliza emulsii sau suspensii, având proprietăți deosebite și multiple aplicații. Dintre cele peste patru mii de minerale cunoscute, aproximativ treizeci sunt utilizate în prezent în industria farmaceutică și cosmetică. (2)

Datorită virtuților și a versatilității, argilele:

  • curăță pielea blând, având un important beneficiu detoxifiant;
  • elimină impuritățile și secrețiile nedorite ale pielii;
  • catifelează și asigură o textură plăcută pielii;
  • remineralizează pielea datorită sărurilor și oligomineralelor conținute;
  • ajută la refacerea țesuturilor;
  • reduc ridurile fine, cresc sinteza de colagen de la nivelul pielii;
  • efect iluminator prin reducerea petelor pigmentare;
  • sunt utile în arsurile solare și pielea expusă la radiații, cu eczeme sau psoriazis;
  • pot fi folosite pe toate tipurile de piele, fără a produce iritații. (3)


Fiecare argilă are o funcție cosmetică sau terapeutică unică, cum ar fi vindecarea rănilor, iluminarea pielii și înfrumusețare, adsorbția de sebum, antisepsie, hidratare și eliminarea toxinelor. (4)


Tipuri de argile și întrebuințări

Sunt alcătuite din silicați de aluminiu, magneziu, fier, calciu, potasiu sau sodiu. Pot conține, de asemenea, compuși organici, săruri solubile, particule de cuarț, pirit, calcit, alte minerale non-argiloase și componente amorfe. În funcție de tipul de argilă, pot fi prezente până la 75 de oligominerale. (3)

Argila ocru

Utilizările medicinale și dermatocosmetice ale argilei ocru datează din preistorie. Argila ocru amestecată cu apă și diferite tipuri de nămol au fost folosite cândva pentru vindecarea rănilor și curățarea pielii. În Mesopotamia și Egiptul Antic, așa-numitele pământuri medicinale (identificate în prezent ca argile) erau folosite în tratarea rănilor și oprirea sângerării. Se știe că Cleopatra Egiptului aplica argilă de la Marea Moartă pe pielea feței în scopuri estetice. Pământul nubian a fost folosit de egipteni ca antiinflamator, iar materialele noroioase au fost utilizate pentru mumificarea cadavrelor. Prima utilizare a argilei medicinale descoperită și înregistrată este pe tabletele de lut din Mesopotamia, datând din aproximativ 2500 î. Hr. (5)

Argila bentonită

Argila bentonită este una dintre cele mai comune forme de argilă utilizate în produsele cu aplicare topică la nivelul pielii. Formată din cenușă vulcanică ce s-a degradat și modificat în prezența apei, este numită după o formațiune numită Benton Shale din vestul Statelor Unite. Bentonita are o sarcină electromagnetică negativă puternică și atunci când este amestecată cu apă se umflă ca un burete și poate să adsoarbă de 40-50 de ori greutatea sa. Există mai multe tipuri de argilă bentonită, denumite din elementul dominant găsit în interior: bentonita de sodiu, bentonita de calciu, bentonita de aluminiu și bentonita de potasiu fiind cele mai comune. Argila bentonită se găsește cel mai frecvent în argila de culoare alb murdar sau verde. (6)

Argila fină Caolin și argila roșie

De obicei, de culoare albă sau aproape albă până la uneori gri, argila caolină este unul dintre celelalte tipuri de argilă cele mai comune utilizate în îngrijirea pielii. În timp ce mineralele din grupul caolinului prezintă o suprafață de adsorbție mai mică în comparație alte tipuri de argilă, ele tot pot adsorbi molecule mici, proteine, bacterii ori virusuri. (6)

Argila roșie, utilizată uneori și în îngrijirea pielii, are această culoare datorită conținutului mai mare de oxizi de fier. Este o alegere bună pentru curățare și revitalizare, în special pentru tenul sensibil cu tendință de înroșire. (6)


Beneficiile argilei după culori

Există studii care aduc informații utile, dar incomplete, despre utilizarea medicală a argilelor în funcție de culorile si caracteristicile chimice pe care le au. Argila galbenă ar putea fi folosită împotriva infecțiilor bacteriene, cea roșie pentru curățarea mai intensă a pielii și tonifiere, argila albastră pare eficientă împotriva acneei, fiind și un antioxidant puternic, cea verde este folosită pentru a reduce cantitatea de ulei secretată de glandele sebacee în timp ce argila neagră are indicații comune. Pentru tenul sensibil, argila roz este cea mai indicată. (7)

În prezent, se poate identifica prezența mineralelor argiloase într-o mare varietate de produse dermocosmetice, precum creme faciale, creme de protecție solară, produse pentru curățarea pielii, șampoane și articole de machiaj. Utilizarea mineralelor argiloase în produsele dermatocosmetice fie ca ingrediente active dermatologice, fie ca excipienți se datorează versatilității acestor materiale și particularității proprietăților lor fizice și chimice. Sunt preferate în cosmetică pentru că sunt naturale și, utilizate în cantități adecvate, sunt inofensive. (8)


Proprietățile argilelor

Argilele sunt cunoscute pentru rolurile de adsorbanți și absorbanți. Atunci când sunt utilizate în formule dermatocosmetice (de exemplu, în măștile faciale) au următoarele proprietăți:

  • dimensiuni mici și fine ale particulelor;
  • proprietăți reologice adecvate pentru a forma o pastă vâscoasă, consistentă, prin amestecul cu apa, dar și o aplicare ușoară și aderență la piele în timpul tratamentului;
  • pH similar cu pielea (pentru evitarea iritațiilor ori alte probleme dermatologice);
  • capacitate semnificativă de adsorbție; argilele pot elimina excesul de grăsimi și toxinele din piele și, prin urmare, sunt foarte eficiente împotriva bolilor dermatologice precum furuncule, acnee, ulcere, abcese și sindromul seboreic;
  • un principiu organic activ poate fi încorporat în mineralul argilos înainte de aplicarea acestuia pe pielea pacientului în scopuri terapeutice și cosmetice;
  • argilele au și capacitate mare de schimb cationic, permițând astfel un schimb de nutrienți (K+, Na+, Ca2+, Mg2+) în timp ce mineralul argilos este în contact cu pielea;
  • capacitate mare de reținere a căldurii; deoarece căldura este un agent terapeutic, pasta de argilă se aplică la cald pentru a trata inflamațiile reumatice cronice, traumatismele sportive și problemele dermatologice (9).


Într-un studiu, a fost evaluat impactul aplicării zilnice a argilei și acidului retinoic 0,025% asupra pielii șobolanilor. După 7 zile, pielea pe care a fost aplicată argilă, sub vaporizare la 37 grade, a prezentat o creștere semnificativă a fibrelor de colagen, comparativ cu pielea martor, în timp ce zonele în care a fost aplicat acidul retinoic nu a prezentat o creștere semnificativă a fibrelor de colagen. Acest studiu confirmă efectul argilei de stimulare a fibrelor de colagen de la nivelul pielii. (10)

Modalități de preparare

Cele mai frecvente utilizări ale argilei sunt pentru tratamentul acneei, pentru a elimina impuritățile sau toxinele. Sarcina electrică a argilei permite adsorbția diferitelor minerale, apă, metale grele și radioactive, radicali liberi ori alți produși metabolici secundari nedoriți. Având proprietăți antibacteriene și proprietăți de adsorbție, argila tratează punctele negre, acneea, seboreea, fiind recomandată în mix cu apă fierbinte. Căldura crește transpirația și secrețiile sebacee în timp ce deschide orificiile pilosebacee și activează modificarea metabolică și excreția de cataboliți. (1)

Măști naturale

Trebuie aplicate frecvent pentru sporirea eficacității. Cea mai simplă metodă presupune amestecarea a două linguri de argilă cu apa, urmând a fi aplicată pe față și lăsată să acționeze măcar timp de 20 minute (mai puțin pentru tenul sensibil). Se pot adăuga diferite ingrediente (de exemplu, uleiuri esențiale, vitamine cosmetice, produse hidratante-miere sau ulei de măsline, infuzie de plante), în funcție de nevoi. (9)

Împachetări

Împachetări corporale cu pastă de argilă, o dată pe săptămână. De asemenea, se pot adăuga diverse pudre (exemplu: alge, spirulină), cu efect regenerator. (9)

Multe produse de îngrijire a pielii pe bază de argilă de pe piață includ și alte ingrediente, cum ar fi acizi (de exemplu acid salicilic, acid lactic și acid malic) care pot contracara multe dintre problemele dermatologice și pot ajuta la îmbunătățirea eficacității argilelor. (11)


Contraindicații (rare)

Se contraindică utilizarea argilelor pe piele în cazul infecțiilor existente la nivelul pielii (de exemplu, celulita infecțioasă). Mineralele ar putea irita pielea și favoriza bacteriile în acest caz. (11)

Măștile de argilă sunt sigure pentru majoritatea oamenilor și sunt recunoscute pentru beneficiile pe care le au la nivelul pielii, lăsând-o mai strălucitoare, mai clară și întinerită. Și asupra părului au aceleași efecte favorabile, datorită mineralelor conținute. Dacă decideți să începeți să utilizați argila pe piele, o dată sau de două ori pe săptămână este eficient, dar nu mai mult, pentru a preveni uscarea pielii. Discutați cu dermatologul în cazul în care aveți întrebări referitoare la tipul de piele pe care îl aveți. (12)


Data actualizare: 22-03-2022 | creare: 22-03-2022 | Vizite: 1165
Bibliografie
1. Velasco MVR, Zague V, Dario MF, et al. Characterization and Short-Term clinical study of clay facial mask. Rev Ciênc Farm Básica E Apl. 2016;37(1). Accessed March 13, 2022. https://rcfba.fcfar.unesp.br/index.php/ojs/article/view/7
2. Bergaya F, Lagaly G. Chapter 1 General Introduction: Clays, Clay Minerals, and Clay Science. In: Bergaya F, Theng BKG, Lagaly G, eds. Developments in Clay Science. Vol 1. Handbook of Clay Science. Elsevier; 2006:1-18. doi:10.1016/S1572-4352(05)01001-9
3. Viseras C, Carazo E, Borrego-Sánchez A, et al. Clay Minerals in Skin Drug Delivery. Clays Clay Miner. 2019;67(1):59-71. doi:10.1007/s42860-018-0003-
4. Gomes C de SF. Healing and edible clays: a review of basic concepts, benefits and risks. Environ Geochem Health. 2018;40(5):1739-1765. doi:10.1007/s10653-016-9903-4
5. Gomes C de SF, Silva JBP. Minerals and clay minerals in medical geology. Appl Clay Sci. 2007;36(1):4-21. doi:10.1016/j.clay.2006.08.006
6. Adamis Z, Ipcs, Williams RB, Fodor J, Organisation IL, Programme UNE. Bentonite, Kaolin, and Selected Clay Minerals. World Health Organization; 2005.
7. Microbiological characterisation of southern African medicinal and cosmetic clays: International Journal of Environmental Health Research: Vol 20, No 1. Accessed March 13, 2022. https://www-tandfonline-com.dbproxy.umfiasi.ro/doi/abs/10.1080/09603120903254025
8. Carretero MI, Pozo M. Clay and non-clay minerals in the pharmaceutical and cosmetic industries Part II. Active ingredients. Appl Clay Sci. 2010;47(3):171-181. doi:10.1016/j.clay.2009.10.016
9. Gomes C, Rautureau M, Poustis J, Gomes J. BENEFITS AND RISKS OF CLAYS AND CLAY MINERALS TO HUMAN HEALTH FROM ANCESTRAL TO CURRENT TIMES: A SYNOPTIC OVERVIEW. Clays Clay Miner. 2021;69(5):612-632. doi:10.1007/s42860-021-00160-7
10. Valenti DMZ, Silva J, Teodoro WR, Velosa AP, Mello SBV. Effect of topical clay application on the synthesis of collagen in skin: an experimental study. Clin Exp Dermatol. 2012;37(2):164-168. doi:10.1111/j.1365-2230.2011.04216.x
11. Carretero MI. Clay minerals and their beneficial effects upon human health. A review. Appl Clay Sci. 2002;21(3):155-163. doi:10.1016/S0169-1317(01)00085-0
12. Nilforoushzadeh MA, Amirkhani MA, Zarrintaj P, et al. Skin care and rejuvenation by cosmeceutical facial mask. J Cosmet Dermatol. 2018;17(5):693-702. doi:10.1111/jocd.12730
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele mineralelor asupra fertilității și sănătății menstruale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum