Boli care se pot transmite chiar dacă porți prezervativ
Prezervativul este o metodă eficientă pentru contracepÈ›ie, asigurând o protecÈ›ie de aproximativ 98% în timpul actului sexual împotriva sarcinii. De asemenea, utilizarea prezervativului scade substanÈ›ial riscul de transmitere a unei boli cu transmitere sexuală. (1)
Deși există două tipuri de prezervative, unul pentru organul sexual masculin și altul pentru organul sexual feminin, studiile au arătat că prezervativul masculin oferă o protecție superioară. Este important de menționat că cele două tipuri de prezervative nu se pot utiliza concomitent pentru a crește eficiența. (2)
Bolile cu transmitere sexuală se împart, de asemenea, în două tipuri: boli care se transmit prin intermediul secreÈ›iilor È™i boli care se transmit prin contactul direct de piele pe piele.
Boli cu transmitere sexuală prin intermediul secrețiilor
Aceste boli afectează un număr semnificativ de persoane la nivel global anual. Printre cele mai întâlnite, se numără (2, 3, 4):
- infecÈ›ia cu bacteria Chlamydia trachomatis, determinând cervicită, uretrită, prostatită, epididimită, cu probleme ulterioare de fertilitate;
- infecÈ›ia cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, determinând dureri în timpul micÈ›iunii, modificări de secreÈ›ii vaginale, sângerări anormale, cu afectarea ulterioară a fertilității;
- infecția cu virusul hepatitic B (VHB) , care, deși este o afecțiune a ficatului, cu manifestări predominant abdominale, poate prezenta punct de plecare la nivelul aparatului genital;
- infecÈ›ia cu virusul papiloma uman (HPV), determinând anual un număr crescut de cancere de col uterin la pacientele de sex feminin, în cazul în care această infecÈ›ie nu este urmărită prin testul BabeÈ™-Papanicolau (PAP);
- infecția cu parazitul Trichomonas vaginalis, cea mai comună boală cu transmitere sexuală, cu afectarea sarcinii;
- infecÈ›ia cu virusul imunodeficienÈ›ei umane (HIV), care netratată determină sindromul imunodeficienÈ›ei umane dobândite (SIDA), cu grave complicaÈ›ii;
- infecția cu virusul herpetiv (HSV), cu manifestări specifice cutaneo-mucoase la nivel genital și bucal;
Întrucât secreÈ›iile masculină È™i feminină exteriorizate în timpul actului sexual sunt izolate prin intermediul prezervativului, acesta oferă protecÈ›ie de 98% împotriva bolilor enunÈ›ate anterior. Acest lucru este valabil doar în cazul actului sexual realizat în întregime utilizând prezervativul, nu doar în momentul ejaculării, întrucât secreÈ›iile sexuale sunt exteriorizate încă de la început.
Procentul de 2% de cazuri în care folosirea prezervativului pentru organul sexual masculin nu oferă protecÈ›ie impune măsuri constante de testare pentru bolile cu transmitere sexuală. Astfel, o persoană se poate îmbolnăvi cu agenÈ›ii patogeni enumeraÈ›i anterior, chiar È™i utilizând prezervativul, în cazul în care (1, 5, 6):
- prezervativul se rupe în timpul actului sexual;
- prezervativul nu este aplicat corect pe organul sexual masculin (motiv pentru care există numeroase tutoriale și informații suplimentare disponibile pe site-urile oficiale guvernamentale);
- prezervativul este refolosit la un al doilea act sexual;
- una dintre persoane sau ambele prezintă contact sexual cu mai mulÈ›i parteneri diferiÈ›i într-o perioadă limitată de timp;
- una dintre persoane sau ambele nu se testează în cazul în care apar modificări la nivelul zonei genitale, cum ar fi mâncărimi, modificări ale secreÈ›iilor vaginale sau uretrale, apariÈ›ia de pustule, roÈ™eață, sângerări anormale, iritaÈ›ii;
- nu se realizează anual teste de screening pentru afecÈ›iuni precum infecÈ›ia cu HPV (pentru care există disponibil testul BabeÈ™-Papanicolau) sau cu HIV (pentru care centrul de donare de sânge oferă testare gratuită pentru orice pungă de sânge donată);
Boli cu transmitere sexuală prin intermediului contactului direct pe piele
Există, însă, È™i boli cu transmitere sexuală pentru care prezervativul nu este la fel de eficient drept protecÈ›ie, contactul dintre pielea partenerilor reprezentând modalitatea de transmitere. Pentru fiecare boală în parte este important să cunoaÈ™tem metode de identificare de câtre fiecare dintre noi, pentru a putea solicita consult specializat È™i pentru a ne tratat corespunzător È™i în mod eficient, atât pentru sănătatea noastră, cât È™i pentru a celor din jur.
Infecția cu virusul papiloma uman (HPV)
DeÈ™i principala cale de transmitere pentru HPV este prin intermediul secreÈ›iilor, acest tip de infecÈ›ie nu afectează doar regiunea principală a organelor sexuale, putând există la nivelul oricărei părÈ›i de piele din jurul regiunii organelor sexuale feminine È™i masculine. (7)
InfecÈ›ia cu HPV este frecvent întâlnită în rândul persoanelor active din punct de vedere sexual È™i poate rămâne nediagnosticată foarte mult timp prin absenÈ›a simptomelor. Principala manifestare clinică pentru infecÈ›ia cu HPV este reprezentată de apariÈ›ia de negi la nivel genital, de diverse dimensiuni È™i forme. (8)
În cazul în care identificaÈ›i astfel de modificări apărute în zona genitală, medicul dermatolog poate orienta diagnosticul È™i vă poate îndruma în alegerea metodei de tratament potrivite pentru cazul dumneavoastră. Diagnosticul È™i tratamentul sunt esenÈ›iale, întrucât, dacă este neglijată, infecÈ›ia cu HPV poate determina apariÈ›ia de cancer. (8)
Infecția cu virusul herpetic (HSV)
Virusul herpetic localizat la nivel genital este preponderet tipul HSV-2 È™i poate afecta întreaga regiune uro-genitală È™i ano-rectală. DeÈ™i herpesul apărut la nivel bucal este determinat majoritar de tipul HSV-1, transmiterea oro-genitală este posibilă.
UlceraÈ›iile specifice virusul herpetic, extrem de dureroase È™i asociate cu inflamaÈ›ie crescută È™i sângerări, pot fi localizate la nivelul labiilor, la nivelul vulvei, a penisului sau a scrotului, a anusului sau pe pielea coapselor. Cu toate că prezervativul protejează organele genitale în timpul actului sexual, ulceraÈ›iile prezente în jur pot infecta partenerul atunci când leziunile sunt active. (9)
Simptomele infecției cu virusul herpetic includ și (9):
- febră sau stare subfebrilă în timpul episodului activ;
- dureri la nivelul zonei în care urmează să apară ulceraÈ›iile specifice virusului herpetic;
- slăbiciune generalizată, fatigabilitate, scăderea poftei de mâncare;
- mâncărime la nivelul zonei afectate;
Este important de menÈ›ionat că, odată infectată, o persoană nu poate fi vindecată de infecÈ›ia cu virusul herpetic. Cu toate că se pot ameliora complet simptomele episodului activ, virusul herpetic rămâne dormant în organismul uman, devenind din nou activ în corp atunci când imunitatea scade sub valori de control pentru infecÈ›ie. (10)
Evitarea contactului sexual, chiar È™i protejat prin prezervativ, este recomandat în timpul episoadelor active de herpes genital. În plus, tratamentul episoadelor active limitează semnificativ cantitatea de virus activă la nivelul sângelui.
Sifilisul
InfecÈ›ia cu bacteria Treponema pallidum determină afecÈ›iunea denumită sifilis. Sifilisul reprezintă o infecÈ›ie cu transmitere sexuală a cărei incidență este în continuă creÈ™tere prin dificultățile apărute în diagnosticare. (11, 12)
Principala metodă de transmitere a sifilisului este prin È™ancrul sifilitic, leziunea ulcerativă caracteristică acestei boli. Reprezintă prima manifestare clinică a bolii È™i, deÈ™i poate să apară târziu în evoluÈ›ia bolii, este foarte sugestivă pentru afecÈ›iune. Leziunea este nedureroasă, poate avea dimensiuni variabile È™i poate să apară oriunde în zona uro-genitală. (11)
Astfel, contactul direct de piele pe piele în timpul actului sexual cu o persoană cu sifilis determină transmiterea infecÈ›iei, prezervativul protejând doar anumite zone de infectare.
Simptomele după care ne putem orienta în diagnosticul sifilisului diferă în funcÈ›ie de stadiul bolii. AfecÈ›iunea prezintă patru stadii: stadiul primar, secundar, cel latent È™i cel terÈ›iar. Stadiul primar cuprinde apariÈ›ia È™ancrului sifilitic, în timp ce stadiul secundar asociază È™i roÈ™eață la nivelul pielii afectate, slăbiciune generalizată, fatigabilitate, febră, dureri articulare. Stadiul latent începe odată cu dispariÈ›ia simptomelor enunÈ›ate anterior, urmând ca în stadiul terÈ›iar tabloul clinic să se agraveze abrupt cu (11):
- pierderi de auz și de văz;
- pierderi de memorie;
- pierderi de țesut, cum ar fi cel osos, cu apariția osteoporozei;
- afecÈ›iuni cardiace È™i neurologice, putând determina accident vascular cerebral;
Sifilisul este o boală cu grave consecinÈ›e asupra stării de sănătate a pacientului, dar care poate fi tratată cu succes atunci când este diagnosticată în timp util. Identificarea simptomelor È™i evitarea contactului sexual cu sau fără prezervativ cu o persoană care prezintă semne sau È™ancru sifilitic reduce semnificativ riscul de complicaÈ›ii.
Infecția Molluscum Contagiosum
Această infecția este determinată de virusul Molluscum Contagiosum, un virus localizat și multiplicat la nivelul superficial al pielii umane. Afecțiunea nu este gravă și, deși prezintă simptome alarmante pentru pacient, deseori se poate vindeca de la sine, prin intermeidul sistemului imun competent. (13)
Simptomele infecÈ›iei cu Molluscum Contagiosum includ apariÈ›ia de formaÈ›iuni mici, netede, deschise la culoare, de formă rotund-ovalară la nivelul pielii. Aceste formaÈ›iuni sunt multiple È™i pot apărea oriunde la nivelul corpului (cu excepÈ›ia palmelor sau a tălpilor), nefiind limitate în zona genitală. (13)
DeÈ™i netratată se poate vindeca de la sine, este important de diagnosticat È™i de urmărit această infecÈ›ie, întrucât se poate complica în cazul unui sistem imun deficitar. Printre complicaÈ›iile infecÈ›iei cu Molluscum Contagiosum, se numără È™i (13):
- conjunctivita;
- eczema;
- impetigo;
- agravarea infecției, cu apariția de formațiuni pseudotumorale, de mari dimensiuni la nivelul pielii;
(2) Male Condom versus Female Condom, link: https://www.news-medical.net/health/Male-Condom-versus-Female-Condom.aspx
(3) Trichomoniasis – CDC Fact Sheet, link: https://www.cdc.gov/std/trichomonas/stdfact-trichomoniasis.htm
(4) Genital Herpes – CDC Fact Sheet, link: https://www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm
(5) Male (External) Condom Use, link: https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/external-condom-use.html
(6) Condom Fact Sheet In Brief, link: https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/brief.html
(7) Can you get an STD even with a condom?, link: https://www.everlywell.com/blog/sti-testing/can-you-get-an-std-even-with-a-condom/
(8) HPV (Human Papillomavirus), link: https://www.nfid.org/infectious-diseases/hpv/
(9) Everything You Need to Know About Oral and Genital Herpes, link: https://www.healthline.com/health/herpes-simplex#hsv-1-vs-hsv-2
(10) HERPES SIMPLEX: DIAGNOSIS AND TREATMENT, link: https://www.aad.org/public/diseases/a-z/herpes-simplex-treatment
(11) Syphilis, link: https://www.healthline.com/health/std/syphilis#what-is-syphilis
(12) SYPHILIS SYMPTOMS & TREATMENT, link: https://www.avert.org/sex-stis/sexually-transmitted-infections/syphilis
(13) Everything You Need to Know About Molluscum Contagiosum, link: https://www.healthline.com/health/molluscum-contagiosum
(14) Molluscum Contagiosum, link: https://www.plannedparenthood.org/learn/stds-hiv-safer-sex/molluscum-contagiosum
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Pledoarie pt prezervative.
- Am motive sa ma ingrijorez?
- Insarcinata sau nu?
- Un sfat: am auzit ca prezervativele nu sunt sigure
- Prezervativ cu probleme
- Combinatia prezervativ, spermicide si lubrifiant
- Va rog sa ma sfatuiti! risc de sarcina?
- Probleme cu prezervativul.
- Sa iau pastila?