Periile interdentare și irigatoarele bucale, cele mai eficiente dispozitive de igienă orală pentru reducerea gingivitei

©

Autor:

Periile interdentare și irigatoarele bucale, cele mai eficiente dispozitive de igienă orală pentru reducerea gingivitei

Doar anumite dispozitive și intervenții autoadministrate oferă o protecție suplimentară împotriva gingivitei și parodontitei, dincolo de spălarea dinților cu o periuță de bază.
O nouă lucrare, publicată în Jurnalul Academiei Internaționale de Parodontologie, examinează eficacitatea diferitelor dispozitive de igienă orală. „Pacienții pot avea încredere că instrumentele de îngrijire orală și practicile susținute de cercetare vor preveni inițierea și progresia bolii parodontale”, spune autorul studiului, Frank Scannapieco.

Periajul dinților reprezintă piatra de temelie a igienei orale zilnice și este un mod fiabil de a controla placa dentară. Conform cercetărilor, periile interdentare și irigatoarele bucale au avut un rezultat mai bun decât alte dispozitive interdentare de igienă orală la reducerea gingivitei și ambele ar trebui utilizate în combinație cu periajul zilnic al dinților pentru a preveni bolile gingiilor. Deși nu sunt eficiente în combaterea gingivitei, scobitorile au fost utile pentru monitorizarea sănătății gingiilor. Prin împingerea ușoară a gingiilor cu o scobitoare și monitorizarea sângerării, pacienții ar putea detecta semne de boală a gingiilor.

În același timp, cercetarea arată că pastele de dinți cu triclosan au redus semnificativ placa și gingivita, însă, cu toate acestea, deoarece compusul este legat de dezvoltarea cancerului și a unor defecte de reproducere, folosirea sa este nerecomandată.

Cercetătorii au descoperit că periuțele de dinți electrice nu sunt mai eficiente în reducerea plăcii și gingivitei decât o periuță de dinți de bază. În ceea ce privește ața dentară, puține dovezi au fost publicate în sprijinul său. Cu toate acestea, autorul studiului recomandă utilizarea în continuare a aței dentare, deoarece beneficiile oferite pentru sănătatea dentară nu au fost negate. „Ața dentară este utilă în special pentru a elimina placa interdentară pentru persoanele care au spațiu restrâns între dinți”, spune Scannapieco.

Anchetatorii au găsit dovezi insuficiente că apele de gură pe bază de ulei de ceai verde, agenți antiinflamatori, peroxid de hidrogen, benzoat de sodiu, fluor stanos, hexetidină sau delmopinol au redus gingivita. Utilizarea probioticelor, deși promițătoare ca strategie preventivă împotriva bolilor gingivale, nu este dovedită. Anchetatorii au găsit, de asemenea, dovezi insuficiente că îndepărtarea profesională a plăcii (cunoscută sub denumirea de detartraj) previne boala gingiilor.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 04-10-2021 | creare: 04-10-2021 | Vizite: 303
Bibliografie
Dental care: The best, worst and unproven tools to care for your teeth, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/09/210930082417.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum poate conduce igiena orală precară la apariția sindromului metabolic?
  • Cum protejăm gingiile și ne ferim de gingivită
  • Oamenii care cred că norocul le determină soarta au mai multe șanse de a avea o boală severă a gingiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum